Közpénzen gazdagodhattak a kaposvári rákszűrők

Vágólapra másolva!
Összemosta a fizetős és az államilag finanszírozott rákszűréseket a kaposvári Egészségügyi Centrum, így az intézmény gépeit bérlő cég közpénzen fizetett orvosokból és közpénzen fenntartott gépeken nyerészkedhetett  - írja a Magyar Nemzet. Az ügy miatt az Egészségbiztosítási Felügyelet 500 ezer forintos büntetést szabott ki.
Vágólapra másolva!

Félmillió forintos bírsággal sújtotta az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) a Kaposvári Egyetemhez tartozó Egészségügyi Centrumot, amiért összemosta az államilag finanszírozott rákszűréseket és a költségtérítéses vizsgálatokat - írja a Magyar Nemzet. A felügyelet szerint több ponton is jogszabályba ütközött a cég tevékenysége, mivel gépeivel egyszerre végzetek ingyenes, közpénzből támogatott egészségügyi ellátást, illetve fizetős ellátást, de ezeket nem különítették el.

A centrumnál a kétféle szűrés összemosása miatt azt sem lehetett nyomon követni, hogy közpénzből vagy saját pénzből fizették-e az orvosok fizetését a térítéses vizsgálatokon - mondta Holchacker Péter, az EBF elnökhelyettese a lapnak. Szintén nem egyértelmű, hogy a jól fizető magánvizsgálatokra is használt gépek fenntartását és karbantartását nem közpénzből fizették-e egész végig.

A Magyar Nemzet szerint a gépeket fizetős vizsgálatokra használó cég, a Tech'Rad akár 200 százalékos haszonhoz is juthatott azt kihasználva, hogy egyes betegek nem akarták kivárni a rákdiagnosztikai vizsgálatok várólistáját. A cég, amely az Egészségügyi Centrumtól bérelte a közpénzből fenntartott gépeket, a lap szerint kapcsolatban állt a centrum azóta lemondott vezetőjével: Bognár Péter és a Tech'Rad vezetője egy másik cégben üzlettársak voltak.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet a félmilliós bírság mellett arra is kötelezte az Egészségügyi Centrumot, hogy 30 napon belül adjon tájékoztatást a szabálytalanságok orvoslásáról. Az ügyben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is vizsgálódik, ennek azonban még nincs eredménye.