Nem lesz szavazás az sms-es szavazásról

Vágólapra másolva!
Sem az atomerőművekről, sem az sms-es szavazásról szóló népszavazási kezdeményezést nem engedte át kedden az Országos Választási Bizottság, amely összesen 5 népszavazási kérdőívet meszelt el keddi ülésén. A kezdeményezők közül volt, aki az áramvásárlást akarta újraszabályozni, míg más a magyar olimpia megtiltásáért gyűjtött volna szavazatokat.
Vágólapra másolva!

Öt népszavazási kezdeményezést utasított el az Országos Választási Bizottság (OVB) kedd esti ülésén, köztük azt is, amely a szavazatok sms-ben való leadását kezdeményezte. A testülethez többek között atomerőművek építéséről, olimpia meg nem rendezéséről és áramvásárlásról nyújtottak be népszavazási kérdőíveket, sikertelenül.

A testület tagjai azért nem hitelesítették a telefonos szöveges üzenetben (sms) leadható voksért indított kezdeményezést, mert álláspontjuk szerint azzal sérülhetne az egyik választási alapelv, a szavazat titkosságának a biztosítása. Az OVB szerint továbbá sms-ben leadott voksnál nem is lehet egyértelműen azonosítani a szavazó személyét.

Az OVB nem hitelesítette azt a kezdeményezést sem, amely úgy szólt: "Kezdeményezzük a vonatkozó jogszabályok módosítását úgy, hogy Magyarországon a paksi atomerőmű 100 kilométeres körzetén belül lévő és később létesülő atomreaktorok együttes összteljesítménye ne haladhassa meg a 2 GW-ot". Az OVB szerint a kérdés megválaszolása olyan ismeretet igényelne - például azt, hogy mennyi a paksi atomerőmű teljesítménye - amely nem várható el a választópolgároktól, így a kérdés alkalmatlan arra, hogy igennel vagy nemmel válaszoljanak rá.

A testület nem hitelesítette azt a kezdeményezést sem, amely ahhoz gyűjtött volna támogató aláírásokat, hogy Magyarországon ne legyen olimpia. Az OVB hitelesítést megtagadó határozatában arra mutatott rá, hogy az olimpiák megrendezése nem országgyűlési hatáskör, így a testület nem dönthet abban. Utaltak arra, hogy az ötkarikás játékokért nem országok, hanem városok versenghetnek.

A testület tárgyalta azt a kezdeményezést is, amely a választási eljárási törvény módosítását célozta úgy, hogy ha összegyűlik a népszavazáshoz szükséges számú támogató aláírás, akkor kötelező legyen 90 napon belül megtartani a népszavazást, "kivéve, ha a kezdeményező visszavonja a kezdeményezést". Az OVB tagjai egyetértettek abban, hogy az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát hitelesítésre benyújtó személy "nem ura" a népszavazási eljárásnak, nem lehet csak az ő döntésétől függővé tenni a népszavazás visszavonását.

Az OVB az egyértelműség hiányára, valamint a piaci verseny kiiktatásának szándékára hivatkozva is elutasított egy, az elektromos áram árát érintő kezdeményezést. Az elutasított kérdés úgy szólt: "Kezdeményezzük a vonatkozó jogszabályok módosítását úgy, hogy az áramszolgáltatók ne vásárolhassanak a szabad piaci feltételek alapján elérhető és biztonságos ellátás követelményeinek megfelelő legolcsóbb áramnál drágább áramot."