Vágólapra másolva!
A rekordfizetés a négyes metróért jár, néha a magasabban ülő igazgató keres kevesebbet, nem titok az úszómester fizetése, de névtelenségbe burkolózik néhány igazgató. Nyilvánosak az állami és önkormányzati cégvezetők fizetései, kikerestük a legérdekesebb adatokat.
Vágólapra másolva!

Kedden lejárt a határidő, az állami és önkormányzati tulajdonú cégeknek egy kormányrendelet értelmében nyilvánosságra kellett hozniuk vezetőik fizetését. A BKV-tól a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőn keresztül a pécsi kulturális fővárost szervező cégig minden vezető javadalmazását közzé kellett tenni.

A cégek hozzáállása változó volt: az MTI gyűjtése szerint akadt olyan cég, amely az úszómester fizetését is nyilvánosságra hozta, de az is előfordult, hogy a cégnek nem volt működő honlapja, és a cégvezető is elérhetetlennek bizonyult. Az [origo] nem talált olyan nagyobb céget, amely honlapján jól látható helyre tette volna az adatokat, amelyekre legtöbbször csak hosszabb-rövidebb keresgélés után lehetett rábukkanni.

Kigyűjtöttük az eddigi legérdekesebb vezetői fizetéseket (részletes adatokat pedig itt talál):

- Az eddig nyilvánosságra hozott adatok szerint az összes állami és önkormányzati cégvezető közül messze a legtöbbet a BKV-hoz kapcsolódó DBR Metró projektigazgatója, Klados Gusztáv kapja. Havonta 8,19 milliót vihet haza. A közlekedési cég vezérigazgatójának, Kocsis Istvánnak keresete hozzá képest eltörpül: ő másfél milliót kap havonta.

- Klados fizetését nem tudja megközelíteni, de a legtöbb állami és önkormányzati cégvezetőét felülmúlja Erős Jánosnak, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgatójának havi 3,5 millió forintos keresete.

- A Magyar Export-Import Bank Zrt. vezérigazgatójának havi alapbére - 3,621 millió forint - magasabb, mint a bankot felügyelő vagyonkezelő fizetése. Az MNV vezérigazgatója, Kamarás Miklós ugyanis havi 3,5 millió forintot kap.

- A Szerencsejáték Zrt. közzétette ugyan 39 dolgozója fizetési adatait, de közülük 30-an nem engedték nevük nyilvánosságra hozását. Így az összegek mellett nem szerepel, hogy tulajdonosuk ki és milyen beosztásban dolgozik. A vezérigazgató és három helyettese vállalták nevüket.

- Az igazgatósági elnökök között kiugróan jól keres Csillag István egykori gazdasági miniszter. Míg legtöbbjük javadalmazása jóval havi egymillió forint alatt marad, Csillag a Magyar Export-Import Bank igazgatóságának elnökeként havi 2 044 000 forintot vihet haza.

- A többségi önkormányzati tulajdonú cégek felsővezetői átlagosan havi bruttó 500-900 ezer forintot keresnek az MTI adatgyűjtése szerint. A vidéki önkormányzati cégek között a legmagasabb cégvezetői fizetés havi 1,2 millió forint. Ez az összeg a Pécsi Vízmű Zrt. vezérigazgatójának jár. A nagy budapesti cégek vezetői jellemzően 900 ezer és kétmillió forint között keresnek havonta, vagyis más önkormányzati cégek vezetőinél jóval többet vihetnek haza.