Vágólapra másolva!
Egyik háttérintézményét, az EKI-t bízta meg az Egészségügyi Minisztérium a H1N1 elleni vakcina terítésével, bár még az intézet vezetője szerint sem foglalkoztak korábban ilyesmivel. Mire a gyártó cégtől a patikákba kerül az oltóanyag, több száz forintot drágul, amivel az állam körülbelül 800 milliót keres. A gyógyszer-nagykereskedők szerint indokolatlanul nagy az árrés, bár a minisztérium állítja: ez így természetes.
Vágólapra másolva!

Nyolcszázmillió forintos bevétele lehet a kormánynak a H1N1-elleni oltások értékesítéséből - mondta az [origo]-nak Kárpáti Zsuzsanna, a vakcina terjesztésével foglalkozó kormányzati szervezet, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatója. Kárpáti szerint a kormány vissza fogja forgatni a pénz egy részét az egészségügybe. Az EKI-t felügyelő Egészségügyi Minisztérium szerint viszont az egész bevetél arra megy el, hogy a vakcinát ki tudják szállítani a patikákba.

Azt követően derült ki, hogy a kormány jelentős bevételt szerez a vakcinakereskedelemből, hogy az Egészségügyi Minisztérium hétfőn nyilvánosságra hozta azokat a szerződéseket, amelyet a vakcinát gyártó céggel, az Omninvest Kft.-vel kötött a kormány. A szerződéseket eredetileg Székely Tamás egészségügyi miniszter 2024-ig titkosította. A szerződések nyilvánosságáért a Heti Válasz című hetilap az adatvédelmi ombudsmanhoz fordult. A tárca végül az adatvédelmi biztos ajánlására feloldotta a szerződések titkosságát.

A szerződéseket az [origo] munkatársa kedden személyesen kérte ki a minisztériumtól. Két szerződést kaptunk, az elsőt még augusztusban kötötte meg a minisztérium, valamint az EKI az Omninvesttel. Ez arról szól, hogy a kormány 4 millió olyan vakcinát vásárol meg a cégtől, amelyet ingyen kapnak meg az arra jogosultak. Az ingyen beadható vakcinákat az ÁNTSZ-en keresztül juttatják el a háziorvosokhoz. A szerződés szerint ezekért december 31-ig 801 millió forintot, március 31-ig 1,87 milliárdot, április 30-ig pedig újabb 1,87 milliárdot fizet a kormány a cégnek. Idén 1050+áfa, jövőre 1090+áfa egy darab vakcina ára - olvasható a szerződésben.

Jóval érdekesebb a másik, október elején aláírt szerződés, amely további 2 millió vakcina megvásárlásáról szól. Ezt a mennyiséget a kormány - az EKI-n mint nagykereskedőn keresztül - már pénzért árulja. Az EKI bevonását a kormány azzal indokolta, hogy ellenőrzés alatt akarja tartani a világjárványra való felkészülést.

A szerződés szerint az EKI darabonként 1090+áfáért vásárolja meg a cégtől a vakcinát. A patikákban azonban már jóval többe, 1930 forintba kerül az oltás. Kárpáti Zsuzsa, az EKI főigazgatója ezt azzal magyarázta, hogy az EKI körülbelül 40 százalékos terjesztési díjat számol fel vakcinánként, vagyis 1683 forintos áron adja át azt a patikáknak. A gyógyszertárak ugyancsak ráteszik a saját kiskereskedelmi árrésüket, így végül 1930 forintba kerül a vakcina. Ez pedig már a maximális ár, a cég ugyanis a gyógyszerhatóságtól azt kérte, hogy pont ennyiben maximalizálják a készítmény árát.

Az EKI főigazgatója szerint előfordul az is, hogy egyes patikákban még drágábban, 1990 forintért árulják a vakcinát. Ennek oka - Kárpáti szerint -, hogy rátesznek egy 60 forintos bontási díjat, az oltóanyagot ugyanis húszas kiszerelésben kapják a patikák. Kárpáti a 40 százalékos terjesztési díjat azzal indokolta, hogy az EKI korábban nem foglalkozott nagykereskedelemi tevékenységgel, a vakcina tárolása, hűtése, szállítása pedig pénzbe kerül.

Kárpáti szerint azonban a 800 millióból az infrastruktúra kiépítése után nyeresége is maradhat az EKI-nek. A főigazgató az [origo]-nak telefonon azt mondta, a darabonként terjesztési díjként felszámított 450 forintból 50 forint mehet el az infrastruktúra biztosítására, 400 forintot viszont valószínűleg visszafizetnek a költségvetésbe. Erről a pénzről - Kárpáti szerint - az egészségügyi miniszter dönt. A tárca sajtóosztályán viszont azt közölték az [origo]-val, hogy az egész pénz a vakcina kiszállításának biztosítására megy el.

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége azt állította az [origo]-nak, hogy a gyógyszerterjesztő cégek - a piacot a Hungaropharma, a Phoenix Pharma és a Teva uralja - általában 6-8 százalékos árréssel adják el a gyógyszereket a patikáknak, így jóval olcsóbban jutna a gyógyszertárakba a H1N1-vakcina, ha az EKI helyett ezek a cégek terjeszthetnék. A szövetség szerint mivel a három gyógyszerterjesztő cég jobb infrastruktúrával rendelkezik, mint az EKI, nem fordulhatott volna elő, hogy több patikában nem lehetett vakcinát venni. (Erről itt olvashat.)

Kárpáti szerint viszont a nagykereskedő cégeknek fáj, hogy nem hozzájuk kerül a 800 millió forint. Kárpáti abban is kételkedik, hogy a nagykereskedők csak 6-8 százalékos árréssel számoltak volna. A gyógyszerek kereskedelmi árréséről szóló 2007-es minisztériumi rendelet ugyanis csak a tb-támogatást élvező készítményeknél maximálja az árrés nagyságát. A H1N1-vakcinára viszont nincs tb-támogatás, így a jogszabályok nem limitálják az árrés nagyságát.