Áprilisig előzetesben marad Budaházy

Vágólapra másolva!
Meghosszabbította pénteken a bíróság Budaházy György előzetes letartóztatását. A tavaly június óta előzetesben lévő Budaházyt többek között terrorcselekményekkel gyanúsítják. A gyanú szerint az ő utasítására dobtak Molotov-koktélokat több országgyűlési képviselő házára azzal a céllal, hogy befolyásolják a parlamenti döntéseket.
Vágólapra másolva!

Április 19-ig meghosszabbította pénteken a bíróság Budaházy György előzetes letartóztatását - olvasható a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében.

Budaházy tavaly június 19-e óta van előzetesben. A bíróság az előzetes letartóztatás meghosszabbítását azzal indokolta, hogy "fennáll az eljárás meghiúsításának, illetve a bűnismétlésnek a veszélye". Budaházy védője fellebbezett a döntést ellen.

Az ügynek jelenleg 16 gyanúsítottja van, közülük Budaházyval együtt 11 ember van előzetes letartóztatásban.

Az ügyészség azzal gyanúsítja Budaházyt, hogy 2007 elején Hunnia Mozgalom nevű csoportot hozott létre azzal a céllal, hogy az országgyűlési képviselők elleni támadásokkal befolyásolják a parlamenti döntéseket.

A gyanú szerint a csoport tagjai Budaházy utasítására 2007 decemberében Molotov-koktélos támadásokat hajtottak végre Hiller István oktatási miniszter és Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetőjének háza ellen. A csoportot gyanúsítják Szilvásy György korábbi titkosszolgálati miniszter háza elleni támadással is.

Az ügyészség szerint Budaházy utasítására dobtak Molotov-koktélt a Hollán Ernő utcában található jegyirodára 2008. áprilisban. Valamint a gyanú szerint az ő utasítására verték meg Csintalan Sándort, a Hír Tv műsorvezetőjét 2007 decemberében.

A Központi Nyomozó Főügyészség Budaházyt terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel, emberölés előkészítésével, aljas indokból elkövetett súlyos testi sértéssel gyanúsítja.