Behúzott has, ingyen fuvar - így segítik egymást a sztrájk idején a pestiek

Vágólapra másolva!
Az [origo] stoppoló riporterét két perc alatt felvette egy, a BKV-sztrájk miatt sajnálkozó autós, másokat kérés nélkül is elvittek a metrómegállókig. A ritkán járó buszokon zokszó nélkül összepréselődtek az utasok, hogy minél többen felférjenek, az ellenőrök nem büntettek, a rendőrök pedig sokszor elnézték a buszsávba hajtóknak a szabálytalanságot. Az [origo] tapasztalatai szerint a sztrájk sok budapestiből kihozta a segítőkészséget.
Vágólapra másolva!

"Nagy levegő!" - mondta a hetes busz legalsó lépcsőjén egy testes társával együtt szorongó férfi. Mindketten behúzták egymásnak nyomódó hasukat, amint kinyílt az ajtó, és lezúdult a buszról a Móricz Zsigmond körtérre érkező tömeg. A megállóban még így is többen vártak, mint amennyien fel tudtak préselődni a buszra, hiába húzódtak össze az utasok, amennyire csak lehetett.

Szerdán délelőtt így nézett ki a BKV-közlekedés a belvárosban, hasonló volt a helyzet a hatos villamoson is, pedig ez a két járat a sztrájkhoz képest gyakran közlekedett. Rosszkedvű vagy morgolódó utasokat tudósítónk nem látott, csak egy középkorú nő jegyezte meg, hogy a sztrájk után a dugig tömött buszok miatt biztosan új lendületet kap majd az influenzajárvány.

Segítenek az autósok

Az [origo] által megkérdezett utasok alaposan tájékozódtak, mielőtt elindultak, azokban a megállókban nem állt senki, ahol egyáltalán nem jártak a buszok. A külvárosból érkezők közül többen mondták kérdésünkre, hogy taxizás nélkül is bejutottak a városba ismeretlen autósoknak köszönhetően. Egy ötvenes éveiben járó nő azt mondta, meg sem kellett próbálnia stoppolni, mert felvette egy házaspár, és elvitte a Keleti pályaudvarig.

Miközben több budapesti állította, akkor sem szállna be idegenek autójába, ha azok felajánlanák, hogy elviszik, minden megkérdezett autós azt mondta, szívesen segítene a megállókban fagyoskodókon. "Három embert elhoztam reggel. Nem kértek, csak álltak a megállóban" - mondta egy autós a Ferenciek teréhez közeli egyik mellékutcában.

Az [origo] riporterét a Clark Ádám téren két perc stoppolás után felvette egy mikrobusz. "Nem tesz semmit, még jó, hogy nem én vagyok olyan helyzetben, hogy stoppolnom kelljen" - mondta a sofőr, miközben félreállt a Batthyány téri buszmegállóba, ahol a metróra már át lehetett szállni.

Visszavonultak az ellenőrök

Mivel a sztrájk a metrók közlekedését nem érintette, a föld alatt nagy volt az utasforgalom. Szokatlan volt, hogy a mozgólépcsők tetején nem álltak ellenőrök, csak néhányan lézengtek az állomásokon. "Ma a sztrájk miatt nincs jegyellenőrzés. Csak az állomás biztonságra vigyázunk" - magyarázta egy nagydarab, vörös orrú ellenőr a Blaha Lujza téri aluljáróban.

Még a rendőrök is elnézőbbnek tűntek. Az Erzsébet híd lábánál autósok ellenőrzésével foglalkozó közlekedési rendőrök azt mondták, nem büntetik meg azokat, akik a buszsávban hajtanak. Ezt annak ellenére mondták, hogy a BRFK kedden és szerdán is közölte, továbbra is a KRESZ szabályai az irányadók, azokat nem írja felül a BKV-sztrájk és Horváth Csaba budapesti ügyekért felelős kormánybiztos kedd esti nyilatkozata sem, amely szerint azok az autósok nyugodtan behajthatnak a buszsávokba, akiknek legalább két utasuk van. Ezt közleményben cáfolta a BKV és a Főpolgármesteri Hivatal is.

Az Erzsébet hídnál posztoló rendőrök ezt nem tudták. "A mi ismereteink szerint, ha az autósnak két utasa van, nem büntetünk" - mondta a rendőr, bár elismerte, hogy erre konkrét utasítást nem kaptak. Egy másik rendőr is azt mondta, ők is csak az újságban olvasták, hogy a két utassal járókat nem kell megbüntetni.

A BRFK azt közölte, szerdán néhány helyen rendőri irányítással valóban megengedték a buszsávban a személygépkocsi-forgalmat. Ilyen volt például a Gyáli út és a Nagykőrösi út, az M5-ös autópálya bevezető szakasza vagy a József Attila utca. Átmenetileg ilyenkor a jelzett buszsávokba hajtás nem számít szabálysértésnek - közölte a rendőrség.