A Fidesszel riogatja a nyugdíjasokat az MSZP

Vágólapra másolva!
A svéd nyugdíjmodell bevezetésének terve miatt támadja az MSZP a Fideszt, mert azzal szerintük jelentősen csökkennének a nyugdíjak. Az ellenzéki párt szerint viszont a szocialisták becsapják az idős embereket, mert 2004 óta folyamatosan csökken a nyugdíjak reálértéke. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerint a Fidesz garantálja, hogy nem privatizálják a nyugdíjpénztárakat.
Vágólapra másolva!

Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint "a szocialisták gyűlöletkampányukban 3 millió nyugdíjas megtévesztésére készülnek, és próbálják elfeledtetni velük az elmúlt 8 évet". Navracsics a Fidesz nyugdíjastagozatának pénteki elnökségi ülése után ezzel arra reagált, hogy pénteken több napilapban is politikai hirdetést jelentetett meg az MSZP, amelyben azt állították: "A Fidesz drasztikus nyugdíjcsökkentésre készül", illetve 70 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt.

Navracsics szerint az elmúlt 8 év kormányzásának köszönhetően az idősek jelentős részének a nyugdíjba vonulás a szegénység kezdetét is jelenti. Állítása szerint 2004 óta nem volt olyan év, amikor nem vesztettek vásárlóértékükből a nyugdíjak, és tavaly a 13. havi nyugdíjat is elvették az idősektől. A megszorítások, áremelések és adóemelések fő vesztesei is a nyugdíjasok voltak - mondta. Navracsics azt állította, a Fidesz garantálja, hogy megőrzik a nyugdíjak reálértékét, illetve megakadályozzák a nyugdíjalapok és a nyugdíjpénztárak privatizációját.

Arra a kérdésre, hogy a 40 év szolgálati idő után teljes, nem csökkentett összegű nyugdíjat fizetnének-e a nőknek életkortól függetlenül, a frakcióvezető nem adott egyértelmű választ. Úgy fogalmazott: nyilván nem szerepelne új pontként ez az intézkedés az elnökség garanciái között, hanem azt mondanák, hogy az eddigi gyakorlatot folytatják.

Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje csütörtökön arról beszélt újságíróknak: szerintük hazudik a Fidesz, amikor azt állítja, hogy nem vezeti be az úgynevezett svéd nyugdíjmodellt. Az Országgyűlésnek 2007-ben benyújtott KDNP-s és a Fidesz által is támogatott törvényjavaslat pontosan ennek bevezetését tartalmazta ugyanis, de a szocialisták nem támogatták, így nem tűzték napirendre.

Az [origo] tavaly novemberben számolt be arról, hogy Varga Mihály, a parlament költségvetési bizottságának fideszes elnökének felszólalása, illetve a KDNP nyugdíjtervei alapján választási győzelme után a Fidesz a svéd modellhez hasonló nyugdíjrendszert vezethet be. Ennek lényege, hogy mindenkinek egyéni számlája lenne, ami rugalmas nyugdíjkorhatárt és differenciált nyugdíjakat ereményezne, de tehermentesítené a költségvetést, vagyis nem kellene minden évben az adófizetők pénzéből kiegészíteni a nyugdíjkasszát (a részletekről itt olvashat).

Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a nyugdíjrendszer összeomlásához vezetne, ha 40 év nyugdíjba vonulhatnának a nők, illetve ez aértené a nemek közötti egyenlőség elvét is. A minisztérium közleménye szerint ez oda vezetne, hogy a férfiaknak 70 éves korukig, vagy még tovább is dolgozniuk kellene, mert csak az ő befizetésükből lehetne finanszírozni a korai nyugdíjazás járadékterhét.