Ötvenmilliós alapot hoz létre a kormány a szlovákiai nyelvtörvény károsultjainak

Vágólapra másolva!
A magyar kormány 50 millió forintos alapot hoz létre a szlovákiai nyelvtörvény károsultjainak - jelentette be csütörtökön Bajnai Gordon miniszterelnök. Bajnai azt mondta, bárki szabadon hozzájárulhat a szlovákiai magyarok kárpótlásához.
Vágólapra másolva!

A kormány 50 millió forintos alapot hoz létre február 1-jétől azoknak a szlovákiai magyaroknak a kárpótlására, akiket megbírságoltak anyanyelvük használata miatt Szlovákiában - jelentette be Bajnai Gordon csütörtökön Budapesten.

A miniszterelnök közölte, a pénz a Szlovákiai Magyarok Kisebbségi Kerekasztalán és annak háttérintézményén, a Fórum Intézeten keresztül juthat el az érintettekhez. A két szervezet jogi és pénzügyi segítséget, valamint tanácsot, támogatást és kárpótlást ad az eljárás alá vont vagy megbírságolt magyaroknak.

Bajnai Gordon hozzátette, hogy a pénzt a költségvetés általános tartalékából csoportosították át. A kormányfő jelezte: az alapban elhelyezett 50 millió forint az idei évre szól, és az abba való befizetéssel bárki hozzájárulhat a szlovákiai magyarok kárpótlásához.

A 2009 júniusában elfogadott jogszabály szerint akár 5 ezer eurós pénzbüntetés is kiszabható azokra, akik megsértik a kisebbségek anyanyelv-használati jogait korlátozó nyelvtörvényt. A pénzbüntetést írásos figyelmeztetésnek kell megelőznie, amely felhívná az illető figyelmét a hiányosságra. A témáról bővebben itt olvashat.