Újabb 14 BKV-szerződés miatt feljelentést tett Kocsis

Vágólapra másolva!
Újabb 14 vállalkozói szerződés ügyében tett feljelentést a BKV vezérigazgatója pénteken. Az MTI birtokába került belső vizsgálati jelentés szerint a szerződések összértéke több mint 100 millió forint, és összesen 10 céget, köztük filmgyártó, piackutató és reklámcégeket érint. Szerdán egy olyan cég szerződése miatt is feljelentést tettek, amely szerepel egy ellentmondásos pártfinanszírozási történetben.
Vágólapra másolva!

A BKV-nál folyó belső vizsgálat alapján újabb 10 cég 14 szerződésével kapcsolatban merült fel bűncselekmény gyanúja, Kocsis István vezérigazgató ezért feljelentést tett - közölte a közlekedési cég pénteken. A közlemény szerint a BKV átadta a vizsgálati jelentést és az ezzel kapcsolatos teljes dokumentációt a nyomozóknak. A cég azt nem közölte, hogy pontosan mely cégek és mely szerződések ügyében tettek feljelentést.

A belső vizsgálati jelentés ugyanakkor péntek délután az MTI birtokába került. Ebből kiderül, hogy a szerződések összértéke több mint 100 millió forint - írja a hírügynökség. A február 11-én kelt dokumentum szerint a tíz cég, köztük filmgyártó, piackutató és reklámcégek olyan megbízásokat kaptak a BKV-tól, amelyeknél teljesítési dokumentáció nem készült. Ez azt jelenti, hogy nem lehet tudni, a cégek végeztek-e ellenszolgáltatást a pénzért cserében.

A belső jelentése szerint a szerződések a BKV számára több esetben gazdaságilag is előnytelenek voltak. A gyanús BKV-s szerződések összértéke 106 millió forint, de egyes esetekben a belső jelentésből nem derül ki, hogy ezt a pénzt a BKV tényleg kifizette-e a partnerének.

A BKV feljelentése az MTI birtokában lévő belső vizsgálati dokumentum szerint a következő cégeket érinti: Európa Szolgáltató Kht., Honeymood Filmgyártó Kft, Me-ko Resti Kft, Lax&Lex Kft, Suvet Research Piac Média és Társadalomkutató Kft, Max&Future Kft, Média a Jövőért! Alapítvány, Piatnik Budapest Kft, SM System Kft, Well Reklámügynökség.

Korábban is tettek már feljelentést

A Magyar Nemzet pénteki számában még arról írt, hogy Kocsis tíz vállalkozói szerződéssel kapcsolatban fog feljelentést tenni. A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói különböző BKV-s rendezvényekhez kapcsolódó szerződéseket vizsgálhatnak - írja a lap. Ilyen lehet az UV-típusú villamosok búcsúünnepsége vagy épp a 120 éves HÉV-nek rendezett ünnepély.

Legutóbb szerdán tett feljelentést a BKV: a HÉV utastájékoztató rendszere miatt fordultak a rendőrséghez. A Magyar Nemzet szerint ebben az ügyben egy eredetileg 99 millió forintos szerződésről van szó, amit a CC Soft Kft.-vel kötött a BKV. Ráadásul a CC Softnak kedvezően, utólag módosították a felek a szerződési feltételeket, így végül 150 millió forintra rúgott az - egyébként állítólag rosszul vizsgázott - rendszer. Ez a cég a szereplője egy ellentmondásos párttámogatási történetnek is, amelyet az [origo] tárt fel.

A BKV-nál kipattant csalásgyanús ügyek miatt a múlt héten lemondott több politikai tisztségéről Hagyó Miklós, korábbi MSZP-s főpolgármester-helyettes, aki a BKV-t is felügyelte. Demszky Gábor hétfőn sajtótájékoztatón ismerte be, hogy az ő politikai felelőssége is felmerül a BKV-nál kialakult helyzet miatt (erről bővebben itt olvashat).

A nem tiszta szerződések miatt a társaság több vezető munkatársát is meggyanúsították egyebek mellett hűtlen kezeléssel. Előzetes letartóztatásba került Z. Tibor, a BKV korábbi kommunikációs főosztályvezetője, illetve Mesterházy Ernő főpolgármesteri tanácsadó. Regőczi Miklóst, a BKV Zrt. korábbi vezérigazgató-helyettesét házi őrizetbe helyezték.