Nem várnak csodát a zöldségekről beszélő Torgyántól a csongrádiak

Vágólapra másolva!
A mezőgazdaság fejlesztéséről szóló ígéreteivel szerezhet támogatókat, de csodát nem várnak tőle - állítják Torgyán Józsefről az [origo] által megkérdezett csongrádiak. A Délmagyarország szerdán írt arról, hogy a kisgazdák korábbi elnöke a Tisza-parti Csongrádon indulna el egyéni országgyűlési képviselőjelöltként. A helyi ipartestület egyik munkatársa szerint visszatérés helyett inkább a nyugdíjas éveit kellene élveznie.
Vágólapra másolva!

"Ma olvastam a Józsi bácsiról az újságban, semmi akadálya, hogy elinduljon, próbálkozzon csak, aztán meglátjuk!" - mondta az [origo]-nak egy csongrádi nyugdíjas, miután a helyi sajtóban megjelent a hír, hogy Torgyán József itt szeretne elindulni egyéni jelöltként a választásokon. A Sándorként bemutatkozó férfi, aki nyugdíjba vonulása előtt gazdaként kereste a kenyerét, azt mondta, maga is elgondolkodna azon, hogy a Független Kisgazdapárt korábbi elnökére szavazzon. "Olyan energikus, nem is látszik rajta, hogy 78 éves, és talán tud is valamit segíteni az Alföldön" - mondta.

Az Orbán-kormány korábbi agrárminiszteréről szerdán a Délmagyarország című megyei lap írta meg, hogy valószínűleg a Csongrád megyei 4. választókerületben, Csongrád városában indul el egyéni jelöltként. Torgyán József az általa létrehozott Torgyán Kisgazda Koalíció jelöltjeként indulna a választáson, és a lap szerint már a kopogtatócédulákat is elkezdte gyűjteni. A politikus a Délmagyarországnak azt mondta, azért épp itt szeretne visszatérni, mert lehetőséget lát a helyi zöldségtermesztés felvirágoztatásában. "Ennek a térségnek a zöldség- és gyümölcstermesztés európai központjává kellene válnia" - mondta.

"A programja érdekes"

Az [origo]-nak nyilatkozó csongrádiak többsége szerdán már hallotta a hírt, hogy Torgyán náluk indulna, de eltérő lelkesedéssel beszéltek a témáról. A legtöbb embert a zöldségtermesztésről tett rövid nyilatkozata fogta meg, de sokan negatívumként említették politikai múltját.

"Én nem pártolom különösen, de a programja érdekes" - mondta a biotermesztéssel foglalkozó helyi Biokultúra Egyesület egyik tagja, Lakatos Jenő. A gazda szerint ő és társai arra szavaznának, aki a programjába beleveszi a kertészeti gazdálkodás fejlesztését, ez pedig első hallásra Torgyánnál is megvan. Igaz, a többi jelölt szintén ilyenek ígér a gazdáknak, így egyelőre nem döntöttek: akár Torgyán, akár más kínál nekik munkahelyeket létrehozó zöldségtermesztést, ők mellé állnak.

"Az 1990-es években Torgyán itt indította a kampányát, én is szimpatizáltam a programjával" - mondta a méhészetből élő gazda. "A programjával, és nem vele!" - tette aztán hozzá, mivel - mint fogalmazott - ő "az ügyvédekre haragszik". "Sok politikus nem hivatásból, hanem pénzért vagy kalandorságból indul a választásokon. Nem mondom, hogy Torgyán is ilyen, de én végeredményben mégsem szavaznék rá, mert a mezőgazdaságon kívül másban nem hiszem, hogy tudna segíteni" - tette hozzá.

"Csak dumát hozna"

Az [origo]-nak nyilatkozó gazdák szerint Torgyánnak van némi támogatottsága a kistérségben, több kisgazda csoport is szimpatizál vele a környéken. "Ismerve Csongrádot, el tudom képzelni, hogy lesznek, akik szavaznak rá" - mondta a helyi ipartestület egyik munkatársa is, aki szintén arról beszélt, hogy jó gondolat a zöldségtermesztés. "Mégis, szerintem Torgyán csak dumát hoz Szentesre, mást nem: azt sem szabad elfelejteni, hogy nyáron ez az ország legszárazabb része, ahol csak öntözéssel lehetne mindezt megvalósítani" - tette hozzá az asszony: "Nekünk is van egy hobbittanyánk, ahol semmi nem marad meg a szárazságban."

Az ipartestület munkatársa, aki saját bevallása szerint rendszeresen beszélget a helyi vállalkozókkal, iparosokkal, nem hiszi, hogy Torgyán nekik is tudna valamit ajánlani. "És azt sem szabad elfelejteni, hogy itt 50 éves kor alatt már senki nem fog kapát a kezébe, tehát biztos lesznek támogatói, de esélye szerintem nincs a győzelemre" - mondta. "Nem is értem, honnan jött a visszatérés ötlete, én azt mondom, hogy jobban tenné, ha élvezné a nyugdíjas éveit."

Hasonlóan vélekedett a csongrádi bélyeggyűjtő kör vezetője, Antal Imre is, aki szerint egy újabb jelölt semmit nem változtat a helyzeten: "Ha jól tudom, ő a kilencedik, aki elindulna itt" - mondta. A férfi szerint elöregedett, elnéptelenedő választókerület a csongrádi, ahol 1990 óta 25 ezerről 18 ezerre csökkent a lakosság, és alig van munkahely. "Ott, ahol 20 év alatt mindent szétvertek, minden csak leromlott, ott nincsenek csodák, ott Torgyán sem fog változtatni a helyzetem" - mondta, hozzátéve: őt ez már nem hozza izgalomba, ő már szavazni sem megy el.