Tisztázták az alkotmánybíró múltjáról író történészt

Vágólapra másolva!
Első fokon elítélték, de másodfokon felmentették a rágalmazással és becsületsértéssel vádolt Ungváry Krisztián történészt, akit Kiss László alkotmánybíró jelentett fel. Ungváry még 2007-ben írta egy tanulmányában, hogy Kiss az 1980-as években párttitkár-helyettesként "besúgásban serénykedett". Az alkotmánybíró két polgári pert is indított a történész, illetve a cikkét közlő lap ellen. Kiss Strasbourgba megy az igazáért.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen felmentette a rágalmazás és becsületsértés vádja alól Ungváry Krisztián történészt, aki ellen Kiss László alkotmánybíró tett feljelentést. Az ítélet tartalmáról Ungváry számolt be az [origo]-nak. Kiss László a történész egyik tanulmányát kifogásolta, amely többek közt az ő szerepét tárta fel az 1980-as évek egyetemi békemozgalmának, a Dialógus-csoportnak a felszámolásában.

Kiss akkoriban egyetemi párttitkár-helyettesként az állambiztonsági szervek úgynevezett hivatalos kapcsolata volt. Az alkotmánybíró a történész azon kijelentését kifogásolta, amely szerint "Kiss László hivatalos kapcsolatként besúgásban (...) serénykedett", a feljelentés mellett sajtó-helyreigazítási és személyiségi jogi pert is indított Ungváry és a cikkét közlő Élet és Irodalom című hetilap ellen.

"A bíróság még olyan vádpont alól is felmentett, amely alól nem is kértem felmentést, mivel reménytelennek ítéltem" - mondta Ungváry, aki szerint a bíróság kimondta: sokkal súlyosabb kitételeket is használhatott volna. A bíróság szerint Kissnek el kell viselnie, ha pártállami tevékenységét kritizálják, ami közérdek is, hiszen ő alkotmánybíróként közszereplő - közölte Ungváry, aki szerint Kiss a tárgyaláson többek közt azt mondta: ők csak védeni akarták a diákokat.

Három per egy cikk miatt

A Fővárosi Bíróság tavaly decemberben első fokon elítélte Ungváryt, ezt a döntést változtatta meg csütörtökön az ítélőtábla. A személyiségi jogi perben a bíróság jogerősen Ungvárynak adott igazat: a Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy "Kiss László, mint egyetemi párttitkárhelyettes 'hivatalos kapcsolatnak' tekintendő, bizalmas jelentéseket írt, ezért nem keltett a lap és a szerző hamis látszatot, amikor ezt a tevékenységet az ügynöki tevékenységhez hasonlónak minősítette".

A sajtó-helyreigazítási per 2008 februárjában zárult le, és a felek egymásnak ellentmondóan értelmezték az ítéletet. Kiss akkori közleménye szerint a lapot elmarasztalták azért, mert azt a hamis látszatot keltette, hogy a jogászprofesszor ügynöki tevékenységet végzett, besúgó volt, illetőleg jelentéseket írt. Ungváry szerint azonban Kiss csak részben nyert pert, mert keresetének 18 pontja közül négyet a bíróság érdemi vizsgálat nélkül elutasított, a továbbiakból pedig csak hetet tartott megalapozottnak.

A 2007 májusában megjelent tanulmányban - amely később egy, az állambiztonsági szolgálatok működéséről szóló könyvbe is bekerült - Ungváry a Dialógus békemozgalom elleni fellépés pécsi történéseiről írt. A történetben felbukkant többek közt Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, Petrétei József korábbi igazságügyi miniszter és Kiss László alkotmánybíró neve is. A tanulmányról részletesen korábbi cikkünkben olvashat.

Kiss László az MTI-vel azt közölte, hogy az ügyet nem tartja lezártnak, és a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul, mivel szerinte a magyar bíróság tévesen és rá nézve hátrányosan értelmezte a szabad véleménynyilvánítás szabadságát. Úgy véli, Ungváry Krisztián őt érintő kijelentéseit a bíróság véleményként kezelte.