Beperli az államot az adatgyűjtési ügybe keveredett cég

Vágólapra másolva!
Beperli a Nemzetbiztonsági Hivatalt és az államot az UD Zrt., mivel a cég azt állítja, tönkrement a 2008 őszén kipattant adatgyűjtési ügy miatt. A cég másfél milliárd forint kártérítést követel. Az ellenük folytatott nyomozást a rendőrség tavaly nyáron zárta le bűncselekmény hiányában.
Vágólapra másolva!

Másfél milliárd forintos kártérítési pert indít a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és a magyar állam ellen az UD Zrt. - jelentette be Bakondi György ügyvéd kedden Budapesten. A keresetlevelet a héten írták meg - tette hozzá.

Az ügyvéd szerint az UD Zrt.-t ért tényleges kár 508 millió forint, a cég értéke pedig - amennyiért el lehetett volna adni az adatgyűjtési botrány kirobbanása előtt - 1,5 milliárd forint. Mint mondta, keresetüket igazságügyi szakértővel előzetesen értékelték, és - mivel tételes kimutatásra van szükséges a kárról - megvárták a cég 2009-es mérlegét is.

Személyiségi jogi pereket is indítottak, mivel a céget és vezetőit sérelem érte és ez az üzleti életben való boldogulásukat hátráltatja - tette hozzá. Jelenleg nyolc ilyen személyiségi jogi per van folyamatban, amelyeket a cég két vezetője, Tóth János és Horváth József indított, napi- és hetilapok, valamint kiadók, illetve Laborc Sándor, az NBH volt főigazgatója, Szilvásy György volt titokminiszter és Dávid Ibolya, az MDF elnöke ellen. Horváth József, a cég vezetője azt mondta, ha személyiségi jogi perekben nyernek, a pénzt jótékonysági célra fordítják.

Futó Barnabás ügyvéd a folyamatban lévő büntetőügyekről számolt be, mivel két ügyben még nyomoznak a hatóságok: Tóth Jánost, a másik cégvezetőt a Budapesti nyomozó Ügyészség hivatali visszaélés miatt felbujtóként gyanúsította meg, illetve folyik még a hét rendbeli, haditechnikai termékkel és szolgáltatással visszaélés miatt indult büntetőügy. A Nemzeti Nyomozó Iroda ugyanis a cég telephelyén olyan eszközöket - például szélessávú detektort, lézeres kamerakeresőt - foglaltak le, amelyekhez nem volt engedély. Az ügyvéd szerint a gyanúsítások megalapozatlanok.

A rendőrség tavaly júliusban jelentette be, hogy nem nyomoz tovább a cég ügyében, és bűncselekmény hiánya miatt megszűnteti az államtitoksértés, magántitok jogosulatlan megismerése, valamint számítógépes rendszer feltörése miatt indult eljárást. Horváth József, a cég egyik vezetője már a rendőrség bejelentését követően azt mondta az [origo]-nak, hogy polgári peres úton fognak kártérítést kérni, amiért a vagyonvédelmi cég tönkrement az adatgyűjtési ügy miatt.

Az adatgyűjtési ügy 2008 őszén került nyilvánosságra: Laborc Sándor, az NBH akkori vezetőjének kezdeményezésére házkutatást tartottak az UD Zrt.-nél, majd Szilvásy György akkori titokminiszterként bejelentette, hogy egy polipként működő árnyék-titkosszolgálatot sikerült leleplezni, amely többek között a kormányzati gerinchálózat elleni támadásra készült. A bejelentéssel nyilvánosságra kerültek olyan lehallgatott telefonbeszélgetésekről készült felvételek, amelyeken fideszes politikusok - Demeter Ervin és Kövér László - beszéltek a biztonsági cég vezetőivel.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke pedig egy másik, UD Zrt.-hez köthető hangfelvételt hozott nyilvánosságra, amely szerinte azt bizonyította, hogy politikai ellenfele, Almássy Kornél a pártra és rá nézve terhelő adatok gyűjtésével bízta meg a céget. Az ügyészség viszont végül Szilvásy Györgyöt gyanúsította meg hivatalos személyként elkövetett személyes adattal visszaéléssel, amiért szerintük jogtalanul sokszorosította és adta tovább a lehallgatott beszélgetésekről készült felvételeket az adatgyűjtési ügyben.