Orbán Viktor legalizálná az otthoni pálinkafőzést

Vágólapra másolva!
Legálissá tenné a Fidesz az otthoni pálinkafőzést - közölte Orbán Viktor pártelnök vidéki kampánykörútján. A Fidesz adott mennyiséghatáron belül engedné a házi szeszfőzést saját használatra, részleteket azonban nem árul el a tervről - tudta meg az MR1 Kossuth Rádió.
Vágólapra másolva!

Ha a Fidesz kormányra kerülne, egy adott mennyiséghatárig legálissá tenné a házi pálinkafőzést - mondta vidéki kampánykörútjának egyik állomásán Orbán Viktor, a párt elnöke. Az MR1 Kossuth Rádió Krónikájának az ígéretet a párt sajtófőnöke is megerősítette, további részleteket azonban nem árult el - olvasható a rádió honlapján.

Jelenleg tilos az otthoni pálinkakészítés, ha valaki a saját gyümölcsterméséből pálinkát szeretne készíteni, akkor azt el kell vinnie egy szeszfőzdébe. A legális szeszfőzdék a jövedéki adó és az egyéb díjak kifizetése után saját fogyasztásra készítenek pálinkát a gyümölcstermelőknek.

Az MR1 a Vám- és Pénzügyőrségre (VPOP) hivatkozva azt írja, hogy tavaly százharminc illegális pálinkafőzdét számolt föl a vámhatóság. "Előfordultak olyan esetek, amikor az amatőr módon, szakértelem nélkül összeszerelt készülékek felrobbantak, és súlyos sérülést okoztak. És az így összeszerelt berendezéseken készült pálinka minősége erősen kifogásolható." - nyilatkozta a rádiónak Sipos Jenő VPOP-szóvivő.

A Magyar Pálinka Lovagrend elnöke ugyanakkor nem tartja jó ötletnek a házi pálinkafőzés legalizálását a jelenlegi körülmények között. Piros László szerint ennek beláthatatlan hatásai lennének a magyar pálinka minőségére.

Jelenleg hetven helyen van kereskedelmi pálinkafőzés Magyarországon, és több mint ötszáz helyen biztosítanak lehetőséget bérfőzésre. Becslések szerint a hazai pálinkaforgalom harminc százaléka illegális forrásokból származik - olvasható az MR1 honlapján.