A lottó megújítója a Jobbik árnyékkormányának első tagja

Vágólapra másolva!
Árnyékkormány alakításába kezdett a Jobbik, és bemutatta a kancelláriaminiszteri posztra elképzelt Pősze Lajost, aki korábban MDF-es és kisgazda színekben is politizált, a kilencvenes évek elején pedig a Szerencsejáték Rt.-t vezette. A felmérések alapján a radikális jobboldali párt esélyes ugyan arra, hogy bejusson a parlamentbe, de kormányalakítási terveik egyelőre kétségesek.
Vágólapra másolva!

Árnyékkormány felállításába kezdett a Jobbik, elsőként a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) élére általuk szánt Pősze Lajost, a párt szakpolitikai igazgatóját mutatták be pénteken. Pősze a Választás.hu-n olvasható rövid önéletrajza szerint Debrecenben született 1954-ben, majd matematika szakon szerzett diplomát a debreceni egyetemen. Később "a ranglétrát végigjárva" igazgatóhelyettes lett az Államigazgatási Számítógépes Szolgálatnál.

A felmérések szerint a radikális jobboldali párt biztosan bejut a parlamentbe, a kutatások alapján azonban a kormányalakításra nincs esélyük, főleg miután a bejutásra még esélyes pártok nem akarnak együttműködni a szerintük szélsőséges politikai erővel. A párt elnöke a közvélemény-kutatások alapján kételkedőknek azt üzente, hogy a Jobbikot a tavalyi EP-választások előtt is "jócskán alábecsülték", ezért azok gyaníthatóan most is "hamis képet" mutatnak, néhány esetben pedig szerinte a felmérések politikai manipulációja is feltételezhető.

Pősze a politikai karrierjét 1990-ben az MDF-nél kezdte mint kampányvezető. 1991-94 között a Szerencsejáték Rt.-t vezette, amíg nem menesztették. Elnök-vezérigazgatóként a lottóban az ő idején szüntették meg a rendszeres tárgynyeremény-sorsolásokat és vezették be a teljes halmozódást. 1998-ban a Független Kisgazdapárt (FKgP) jelöltjeként indult a választások első fordulójában a párt országos listáján. Pősze Lajos most a Jobbik egyéni képviselőjelöltje is Budapesten.

Önéletrajza szerint elnöke volt a Magyar Kézilabda Szövetségnek, és tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottságnak, de vezette a Magyar Technikai és Tömegsportok Országos Szövetségét, a Magyarok Világlapját és az Erdélyi Magyarság alapítványt is.

Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke és miniszterelnök-jelöltje Pőszéről azt mondta, hogy a Magyar Gárda megalakulása idején ismerték meg egymást, akkor alakult ki közöttük baráti viszony, a miniszterjelölt később személyes tanácsadója is lett, és a Jobbik programjának megalakításában is "oroszlánrésze volt". A Jobbik elnöke elmondta, hogy koncepciójuk szerint a MeH látná el a titkosszolgálatok irányítását, szemben a Fidesz sajtóban megjelent elképzeléseivel, amelyek a fegyveres szervek és a titkosszolgálatok összevonásáról szólnak.

Pősze Lajos kijelentette: kormányzati munkájuk első számú meghatározója a "minőség és az igényesség" lenne, a MeH pedig a Jobbik által kívánt erős állam megteremtését segítené. Hozzátette: olyan kapcsolatrendszert szeretnének kiépíteni a társadalommal, amely a Jobbik kormányzati munkáját közelebb vinné a mindennapi élethez.

A Jobbik-minisztériumok

Vona Gábor sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a minisztériumi struktúra kialakításánál a hatékonyság, a jól irányíthatóság és a szakmaiság volt a legfőbb szempontjuk.

Mint mondta, a tárcák felállításánál igyekeztek megtalálni az "arany középutat", mivel egyaránt el szeretnék kerülni a széteső kormányzást eredményező decentralizáltságot, valamint a szakmai érdekeket maga alá gyűrő, túlzott politikai központosítást. A Jobbik kormányra kerülése esetén tíz, többé-kevésbé ma is meglévő minisztérium felállítását tervezi, kiegészítve a struktúrát egy, a határon túli magyarok ügyével foglalkozó, illetve egy egyházügyi kérdésekkel megbízott tárca nélküli miniszterrel.

A minisztériumok között felállítanák az Önkormányzati és Igazságügyi Minisztériumot, a Gazdasági és Informatikai Minisztériumot, a Szociális Család- és Munkaügyi Minisztériumot, valamint a Külügyi és Külgazdasági Minisztériumot, amelynek a "reprezentatív feladatok" mellett minél több külföldi piacot is kellene szereznie a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar termékeinek.

A Pénzügyminisztériumról leválasztanák a nemzeti vagyonkezelést, továbbá szükségesnek tartanak egy "viszonylag koncentrált" oktatási, kulturális, ifjúsági és sportügyekkel foglalkozó minisztériumot is, amelynek célja a magyar nemzettudat helyreállítása lenne. A párt emellett megtartaná a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési, a Környezetvédelmi és Vízügyi, valamint az Egészségügyi Minisztériumot. Vona szerint visszaállítanák a közigazgatási államtitkári tisztséget, a politikai államtitkárokat pedig miniszterhelyettesnek neveznék.

A Jobbik egyéni jelöltjeiről ebben a korábbi cikkünkben olvashat bővebben.