Okos államot ígér a szerénytelen Bokros Lajos

Vágólapra másolva!
A ráolvasás helyett a programban hisz Bokros Lajos, az MDF kormányfőjelöltje, aki szerint csak neki és pártjának van végrehajtható programja, amely ráadásul "szikrázóan logikus" is. Bokros azt mondja, nem annyira erős, mint inkább okos államra lenne szükség. Dávid Ibolya pártelnök szerint az MDF egyre jobban áll, csak a kopogtatócédulákat kell összeszedniük.
Vágólapra másolva!

"Nem erős, hanem okos államra van szükség, amely kicsi, hatékony, és képes jó minőségű közszolgáltatásokat nyújtani" - jelentette ki Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje a párt vasárnapi "programadó évértékelő" rendezvényén mondott beszédében. Bokros szerint az elmúlt egy évtizedben a magyar gazdaság és társadalom ördögi körök foglya lett, amelyet "angyali hurkokká" kellene átalakítani.

"Nem elég a ráolvasás, nem elegendőek a szép szavak, program kell" - mondta az időnként az első sorok előtt sétálva gesztikuláló Bokros, aki minden szerénység nélkül dicsérte saját programját: "Szikrázóan logikus, kemény szavakkal összeállított" - mondta a választási programról (amelyről itt olvashat bővebben). Szerinte az MDF ma az egyetlen párt, amelynek programja "megvalósítható, megvalósítandó és megvalósítása esetén azt az eredményt hozza, amelyet ígérünk".

Bokros az ördögi körök közt említette, hogy ma túl kevesen fizetnek túl sok adót, ami szerinte adóelkerülésre ösztönzi az embereket. Ennek következménye, hogy még kevesebben fizetnek, akire ezért egyenként még többet kell kivetni - mondta. A másik ördögi kör szerinte az, hogy a vállalkozások nem jutnak a beruházásokhoz szükséges hitelekhez, mert a hatalmas hiányt felhalmozó állam elszívja a hitelforrásokat a vállalkozásoktól.

Bírálat a Fidesznek

A beruházások élénkítése elengedhetetlen a gazdasági növekedéshez, de ehhez olcsó hitelekre van szükség - magyarázta hevesen gesztikulálva Bokros, mintha egyetemi előadást tartana. "Ez azonban nem megy ráolvasással" - mutatott fel egy vekkert, amelynek mutatója hat óránál állt. "Ez a vekker nem jár, de naponta kétszer a pontos időt mutatja" - mondta Bokros, aki szerint erre hasonlít az amikor egy politikai párt - nem mondta ki a Fidesz nevét - meghirdeti a hatszázalékos alapkamatot. "Miért nem három? Az sokkal jobb lenne" - ironizált Bokros, utalva arra, hogy a kamatok szorosan összefüggnek a forint árfolyamával.

Bár Orbán Viktor Fidesz-elnök nevét nem mondta ki, Bokros reagált az ő pénteki évértékelő beszédére is. Azt mondta, a gazdasági válság nem azért robbant ki, mert a bankokban önző és mohó emberek ülnek ("Milyenek üljenek?" - szólt ki viccelődve), hanem mert az állam "elaludt". Nem szabályozták megfelelően a bankokat és a biztosítókat, az amerikai jegybank pedig kormányzati nyomásra mesterségesen alacsonyan tartotta a kamatokat. "Emiatt milliók tűntek hitelképesnek, akikről azóta kiderült, hogy nem azok" - magyarázta.

Összefoglaló Bokros beszédéről

Beszéde elején Bokros szlovákul, ukránul, románul, szerb-horvátul és németül is köszönt, azt hangsúlyozva: minden kárpát-medencei nemzetnek, és a határon túli magyaroknak is érdeke, hogy Magyarország erős és prosperáló ország legyen. Beszéde végén pedig üzent azoknak is, akik megkérdőjelezik a demokráciát: "Fúj a szél keletről. Hideget hoz és néha diktatúrát" - mondta Bokros, de szerinte India és Brazília példája azt mutatja, hogy demokratikus körülmények közt is lehet gyors gazdasági növekedést produkálni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Még több fotóért kattintson a képre!

Légörvény az MDF mögött

A Bokros beszédének helyt adó rendezvénytermet megtöltő emberek többsége az [origo] tapasztalatai szerint a párt tisztviselője, képviselőjelöltje volt, vagy az ő közvetlen környezetükhöz tartozott, amit a zöld ingek és nyakkendők sokasága is jelzett. Egy fiatalokból álló csoportról pedig kiderült: ők politológus- és szociológushallgatók, akik szakmai gyakorlaton vannak az MDF-nél, illetve az Antall József Alapítványnál.

Bokros Lajos személyisége nagy erővel húzza a pártot - mondta bizakodna az [origo]-nak az MDF egyik Szolnok megyei jelöltje. A párthoz csatlakozó SZDSZ-es és más politikusokról azonban már úgy vélte, ők a "légörvény" a száguldó Bokros mögött, ami zavaró tényező ugyan, de ha minden jól megy, nem hátráltatják majd az MDF-et. "Csak nehogy Ikvai-Szabó [Imre, SZDSZ-es főpolgármester-helyettes - a szerk.] is gyanúsított legyen. Az nagyon égő lenne, mert ő már biztos a mi jelöltünk lesz" - mondta a városházát is elérő BKV-ügyekről egy másik képviselőjelölt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A galériáért kattintson a képre!

"Nem igazán tetszett, de egyrészt nem volt beleszólásom, másrészt be kell látnom, hogy a politika a lehetőségekről szól" - mondta az [origo]-nak az MDF-SZDSZ szövetségről Király Zoltán, aki Budapesten, a 4. választókerületben lesz az MDF jelöltje. (Király 1985-ben, még a pártállam idején lett először képviselő, de reformpártsága miatt 1988-ban kizárta az MSZMP. 1990-ben független, MDF által támogatott jelöltként jutott az Országgyűlésbe.) Király szerint pragmatikusan gondolkodva be kell látni, hogy a középen álló erőknek nincs más lehetőségük, mint összefogni.

Új MDF 2010

"Bokros Lajosnak szüksége van egy csapatra. Ez a nyitás politikáját meghirdető Új MDF" - mondta még a miniszterelnök-jelölt beszéde előtt Dávid Ibolya pártelnök. Az újdonság a külsőségekben is megjelent: a Dávid háta mögötti poszteren - a korábban az SZDSZ használt kék háttér előtt, de a hagyományos zöld alapon - az új jelszó állt: "Magyarok. Demokraták. Függetlenek."

"Magyarországon úrrá lett a félelem. Motorja egy beteg politika: aki nincs velem, az ellenem van" - festett sötét képet az ország állapotáról Dávid Ibolya. A pártelnök szerint az MDF-esek már mind megtapasztalhatták ezt a saját bőrükön is, mindenki ellen indult már legalább egy lejárató kampány. Bírálta az MSZP-t és a Fideszt is: előbbi szerinte 2002-ben a száznapos programmal "néhány potya szavazatért" olyan pályára tette a költségvetést, amelyet máig nyög az ország. A Fideszről pedig azt mondta: az ellenzéki párt támadást intézett a demokratikus intézmények ellen, Orbán Viktor köpönyegéből pedig egy szélsőséges erő bújt elő (Dávid nem mondta ki a Jobbik nevét, csak utalt rá).

"A Magyarországot fedő hótakaró alatt megmozdult valami" - mondta Dávid Ibolya. Szerinte komoly érdeklődés van az MDF programja iránt: egy hét alatt 400 cikk jelent meg róla, és a közvélemény-kutatások is a párt emelkedő támogatottságát mérik. "Most az ajánlószelvény a kulcsszó" - mondta a pártelnök. Van, aki ezeket betakarítandó terménynek tekinti - utalt arra, hogy a Fidesz kétmillió kopogtatócédulát akar összegyűjteni. Ő azt kérte az aktivistáktól, körzetenként csak ezer darabot szedjenek össze, a többit hagyják meg más pártoknak. Korábban az [origo]-nak több MDF-es politikus is azt mondta, a pártnak komoly nehézséget fog okozni a törvényben előírt 176-szor 750 cédula összegyűjtése is.

Az SZDSZ-nek tetszett, a Fidesznek nem

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője egymondatos közleményben reagált Bokros beszédére. Eszerint aki az MDF-re szavaz, az a Bokros-csomagra szavaz, "aki pedig a Fideszre adja voksát, az a nemzeti ügyek kormányára szavaz".

Az SZDSZ - amely a fővárosban választási együttműködésről állapodott meg az MDF-fel - a beszédre úgy reagált, hogy egyetért Bokros politikai elképzeléseivel. Retkes Attila pártelnök szerint ezért is döntött korábban azok támogatásáról a párt országos tanácsa.