Megdicsérte a kormányt Orbán a nyelvalapért

Vágólapra másolva!
A Jobbikra adott, szerinte elvesztegetett voksoktól óvta a jobboldali szavazókat Orbán Viktor Fidesz-elnök, aki az MTV reggeli műsorában ismét azt mondta: semmilyen módon nem kívánnak együttműködni a radikális jobboldali párttal. Orbán egy konkrét ügyben megdicsérte a kormányt: a szlovákiai nyelvalap létrehozása szerinte "helyes és derék lépés".
Vágólapra másolva!

Elvesztegetett voksnak nevezte a Jobbikra adott szavazatokat Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Magyar televízió Ma reggel című műsorában. "Mit tud elintézni egy párt, amelyik legjobb esetben is 10-15 százalékot szerezhet?" - kérdezte Orbán, aki óva intette a jobboldali szavazókat attól, hogy megosszák a listás és az egyéni szavazatukat a Fidesz és a radikális jobboldali párt között.

Orbán ismét azt mondta, nem fognak koalíciót kötni a Jobbikkal, illetve semmilyen formában nem kívánnak együttműködni velük. A műsorvezető felvetésére a pártelnök úgy fogalmazott, a Jobbik vagy az MSZP is támogathatja ugyan a parlamentben egy-egy kezdeményezésüket, de "az az ő dolguk", hogy hogyan szavaznak. Orbán szerint 1998-ban a kisgazdákkal azért kötöttek koalíciót, mert meg tudtak állapodni egy közös programban, de a Jobbik programját nem látja összeegyeztethetőnek a saját pártjáéval.

Orbán a műsorban egy konkrét ügyben megdicsérte a kormányt: "helyes és derék lépésnek" nevezte az a döntést, amely 50 millió forintos alapot hoz létre a szlovákiai nyelvtörvény miatt esetleg megbírságolt magyarok megsegítésére. Kérdésre Orbán azt mondta: a Fideszen "nem fog múlni" a kettős állampolgárság megadása a határon túli magyarok számára, de erről a parlamentnek kell majd döntenie.

A pártelnök egy kérdésre válaszolva azt mondta: lényegében egyetért azzal a kormány álláspontjával, amely szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartható, nincs szükség drasztikus beavatkozásra. Szerinte a rendszer ugyan nem feltétlenül igazságos és sok pénzébe kerül a költségvetésnek, de úgy fogalmazott: nem hosszútávú modellekben kell gondolkofdni, hanem most kell az időseknek jó életfeltételeket biztosítani.