Visszavonatná a szlovák nyelvtörvényt a Fidesz

Vágólapra másolva!
Vissza kell vonni a szlovák államnyelv védelméről szóló törvényt, amíg ez nem történik meg, nem születhet megnyugtató megoldás a problémára - jelentette ki szerdán Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke. Németh szerint jó ötlet a kormány által létrehozott alap, amelyet a nyelvtörvény miatt megbüntetett magyarok megsegítésére hoztak létre.
Vágólapra másolva!

A szlovák államnyelvtörvény ügyében mindaddig nem születhet megnyugtató megoldás, ameddig Pozsony teljes mértékben vissza nem vonja a jelenlegi jogszabályt - jelentette ki szerdán Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a Knut Vollebaekkel, az EBESZ nemzeti kisebbségi főbiztosával folytatott megbeszélése után.

A kérdésben hosszú távú megoldást az jelenthet, ha a szlovák állam új megoldást keres az államnyelvtörvény és a kisebbségi nyelvhasználati törvény közötti egyensúly felállítására - mondta Németh. A nyelvtörvény sajnálatos módon a szlovákiai választási kampány eseményeibe illeszkedik, a jogszabály az elmúlt években egyre inkább kibontakozó magyarellenesség egyik állomása - jelentette ki.

Németh azt mondta, a Fidesz támogatja azt az alapot, amelyet a magyar kormány a nyelvtörvény miatt jogsérelmet szenvedő felvidéki magyarok számára hozott létre. Németh Zsolt szerint ez az intézkedés nincs ellentétben a nemzetközi joggal, Magyarországon pedig politikai konszenzus alakult ki körülötte. Az alap a jövendőbeli kormány támogatását is élvezni fogja amíg meg nem szűnik a szóban forgó diszkriminatív törvény - mondta Németh.

Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa hétfői pozsonyi tárgyalásait követően kedden érkezett Budapestre. Balázs Péter külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után Knut Vollebaek azt mondta, hogy a szlovák államnyelvtörvény módosítása "nem a legjobban sikerült", a szöveg több helyen homályos, túl nagy lehetőséget ad az értelmezésre. Ugyanakkor a törvény szerinte nem sérti a nemzetközi normákat.