Otthon tartott fegyverrel űzné a bűnt a Jobbik

Vágólapra másolva!
Az otthoni fegyvertartás egyszerűsítését ígéri a Jobbik egyik közleménye, amely szerint a fegyvertartás egyszerűsítésével akár a bűncselekmények számát is csökkenteni lehetne. Az [origo]-nak nyilatkozó kriminológus még nem hallott olyan esetről, hogy a fegyvertartás könnyítése javítaná a közbiztonságot. A Magyar Sportlövők Szövetsége nem örül a párt megkeresésének, szerintük a sport nem önvédelem.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a fegyvertartás törvényi kezelése méltatlan a sportlövészethez, és "ellentétben áll az emberek jogos önvédelmének elvével is" - áll abban a jobbikos közleményben, amelyet Pősze Lajos, a párt szakmapolitikai igazgatója adott ki szerdán. A Jobbik közleménye a fegyvertartást szigorító márciusi kormányrendeletre reagál, a párt azt állítja, hogy a parlamentbe kerülve kezdeményezné a fegyvertartásra vonatkozó szabályok egyszerűsítését.

A fegyvertartást a kormány azért szigorította március elején, mert tavaly novemberben egy egyetemi hallgató a Pécsi Tudományegyetemen agyonlőtte egy csoporttársát. Február elején pedig egy budapesti egyetemistát fogtak el, mert a rendőrség szerint huszonkét embert akart lelőni sportpisztolyával. A történtek után március 10-én kormányrendeletben írták elő, hogy a minden fegyvertartási engedélyhez pszichológiai alkalmassági vizsgát kell tenni, a sportlövők pedig csak 3 év egyesületi tagság után vásárolhatnak és vihetnek haza saját fegyvert. Az új rendelet jelentősen szigorította a fegyverek tárolására vonatkozó szabályokat is.

Pősze Lajos az [origo]-nak azt állította, hogy a Jobbik a "sportlövő szakma" kezdeményezésére tiltakozott az új szabály miatt, mivel a rendelet "nyaklevesszerűen érte a sportlövő társadalmat". A politikus - aki a Magyar Technikai és Tömegsportklubok Országos Szövetségének (MTTOSZ) elnöke is egyben - azt nem volt hajlandó elárulni, hogy pontosan kivel, mely szervezetekkel egyeztetett az ügyről a Jobbik, mivel - mint fogalmazott - "még nem állapodtak meg arról, hogy az együttműködésükből mi nyilvános." Közölte ugyanakkor, hogy a Jobbik olyan rendszert képzelt el, ahol a fegyverszerzést alaposabb vizsgálathoz kötnék, a fegyver megszerzése után azonban a tartás és a használat szabályait jelentősen egyszerűsítenék.

A túlzott szigor az önvédelmi fegyvereket is sújtja Pősze szerint, aki azt állította, hogy az otthoni fegyverek tartása csökkentheti a bűncselekmények számát is, de azt nem mondta meg kérdésünkre, hogy ezt honnan tudja.

"Csőre töltött fegyverrel várni, hogy valaki megtámad"

Eddig főleg az Egyesült Államokban vizsgálták, hogy hogyan befolyásolja a bűncselekmények számát a fegyvertartás - mondta az [origo]-nak Nagy László Tibor, az Országos Kriminológiai Intézet Bűnözéskutatási Osztályának osztályvezető-helyettese, aki egyetlen olyan magyarországi kutatásról sem tud, amely az otthoni fegyvertartás és a bűncselekmények számának összefüggését vizsgálta volna. Az amerikai tapasztalatok szerint a fegyvertartás szigorításával csökkenhet a fegyveres bűncselekmények száma, igaz, az amerikai példák nehezen összehasonlíthatóak a magyar helyzettel.

Az amerikai kutatók többek között azt mérték, mi történt, miután egyes államokban megtiltották a fegyverviselés közterületen, vagy megtiltották a fegyvervásárlást a kóros elmeállapotú embereknek. Magyarországon ezeknél a szabályoknál már most is szigorúbb, az EU-n belül is az egyik legszigorúbb szabályozás van érvényben, de Nagy azt mondta, nem ismer olyan esetet, amikor azt mutatták volna ki, hogy a szigorú fegyvertartási szabályok lazítása, az önvédelmi fegyverek terjedése javított volna a közbiztonságon.

"Én személy szerint nem is hiszek abban, hogy a fegyvertartásnak elrettenő ereje lenne" - mondta Nagy, aki szerint az egyszerű polgárok nem is tudnák önvédelemre használni a lőfegyvereket. "A támadó mindig helyzetelőnyben van, és nem lehet állandóan csőre töltött fegyverrel arra várni, hogy valaki megtámad" - mondta. Szerinte erre jó példa, hogy még a fegyveres biztonsági őröket is gyakran le tudják fegyverezni támadók.

Forrás: MTI
A kriminológus szerint nem segít a több fegyver

Bár Pősze Lajos nem árulta el, melyik sportlövő szervezettel egyeztetett a Jobbik a fegyverviselés megkönnyítésének szükségességéről, annyit elárult, hogy a legnagyobb magyar sportlövő szervezettel is tárgyaltak. Az [origo] ez alapján megkereste a Magyar Sportlövők Szövetségét, ahol meg is erősítették, hogy Pősze megkereste őket. Kovács Tibor, a szervezet főtitkára azonban azt állította, hogy nem a sportszövetség, hanem a Jobbik kezdeményezett egyeztetést, mert "szerettek volna foglalkozni a témával". A találkozó Kovács szerint nem jött létre, azt állította, hogy csupán tájékoztatták Pőszét arról, hogy a sportlövészek kifogásai a szövetség honlapján olvashatók.

A sport nem önvédelem

A Magyar Sportlövők Szövetsége a Jobbiktól függetlenül korábban nyílt levélben jelentette be, hogy az új kormányrendelettel szerintük ellehetetlenül a magyar lövészsport, és 15 olimpiai sportág fog elsorvadni az országban. Kovács szerint ugyanis az új lövészek nem fognak tudni fegyvert venni maguknak, "kapával" pedig nem tudnak három évig lőni járni, hogy aztán megszerezzék a jogosultságot. Ez a probléma azonban szerinte teljesen elkülönül az önvédelmi fegyverektől, a kettőt szerinte rosszindulatúan mossa össze a kormány is.

"Ne keverjük az önvédelmet a sporttal! A miniszter is azt sütötte ránk, hogy a sportfegyvert önvédelemre használtuk, de soha nem volt még olyan eset, hogy bármelyik sportlövő ilyet tett volna" - mondta. Szerinte baj, hogy a Jobbik is összemossa a két témát, miközben a szövetség ez ellen tiltakozik.

A szövetség egyébként támogatja, hogy legyen a fegyverviselés feltétele a sportolóknál is pszichológiai ellenőrzés: ez Kovács szerint korábban is így volt, de egy valószínűleg hibás rendelet időközben eltörölte. A főtitkár azt mondta, hogy a közelmúlt bűncselekményeinél is az bizonyosodott be, hogy az egészségügyi szűrés volt hiányos, így azon kell változtatni, nem a fegyvertartás körülményein.