Pénzbüntetésre ítélték Debreczenit egy UD zrt.-s cikk miatt

Vágólapra másolva!
Nem jogerősen százezer forint pénzbüntetésre ítélték Debreczeni Józsefet, az MDF képviselőjelöltjét hétfőn rágalmazásért egy, az UD Zrt.-ről szóló cikk miatt. Az ítélet ellen Debreczeni fellebbezett.
Vágólapra másolva!

Százezer forint pénzbüntetésre ítélte rágalmazás miatt Debreczeni József közírót, az MDF képviselőjelöltjét az UD Zrt.-ügyben a főváros II-III. kerületi bírósága hétfői nem jogerős ítéletében.

Az indoklás szerint Debreczeni akkor rágalmazott, amikor A diktatúra árnyéka című, 2008. szeptember 21-én a Népszabadságban megjelent cikkében arról írt, hogy az UD Zrt. titkos hálózatot hozott létre törvénytelen eszközökkel történő információgyűjtésre, és ezt a büntetőperben nem sikerült bizonyítania.

A védelem fellebbezett, így az elsőfokú ítélet nem jogerős, a Fővárosi Bíróságon folytatódik az ügy. Debreczeni a perben azzal érvelt, hogy nem újságíró, hanem publicista, aki a véleménynyilvánítás szabadságával élve írta cikkét. Az elmarasztaló döntés után pedig újságíróknak arról beszélt, hogy megfontolja a pénzbüntetés "leülését".

Az UD Zrt-hez kapcsolódó adatgyűjtési ügy az után került a figyelem középpontjába, hogy Dávid Ibolya, az MDF elnöke tavaly szeptember 12-én sajtótájékoztatón jelentette be: a legfőbb ügyésztől és az NNI-től is soron kívüli vizsgálatot kér, mert a birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél - a párt visszalépett elnökjelöltje - érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. A Fővárosi Főügyészség szeptember 18-án elutasította az MDF elnökének feljelentését.