Az MDF vért izzad, a Fidesz taktikázik - tíz nap van még a jelöltállítás végéig

Vágólapra másolva!
Az MDF szenved, öt megyében alig vannak jelöltjei és úgy tűnik, nem sül el nagyon jól az SZDSZ-szel kötött együttműködés sem, mert Budapesten is csak egy jelöltje van a két pártnak. Az MSZP és a Jobbik gyorsan letudta a jelöltállítást, a Fidesz taktikázik, de lesz pár különös jelölt is a szavazólapokon. A paksiak a titkosszolgálati kapcsolatai miatt elhíresült Egymásért Alapítvány vezetőjére szavazhatnak, hivatalosan is jelölt lett az MSZP-vel szakító, legvagyonosabb képviselő, Torgyán József neve pedig már két embernek is aranyat ért. Tíz nap van a jelöltállítás végéig.
Vágólapra másolva!

Még tíz napjuk van a pártoknak, hogy összegyűjtsék az egyéni jelöltek indításához szükséges 750 kopogtatócédulát. Az MSZP és a Jobbik szinte minden körzetben leadta már az ajánlásokat, de a párt állítása szerint a Fidesznek is sokkal több kopogtatócédulája van, mint amennyire szüksége lehet. A kisebb pártok rosszul állnak, de fogadkoznak, hogy sikerülni fog és lesz pár különös jelölt is a szavazólapokon.

Hivatalosan is képviselőjelölt lett például a paksi választókerületben és ezzel mentelmi jogot szerzett Földesi-Szabó László, a Magyarok Egymásért Szövetsége (MESZ) elnöke, aki ellen sikkasztás vádjával folyik eljárás az Egymásért Alapítvány ügyében (erről itt olvashat). Földesi-Szabó a Fővárosi Bíróság tájékoztatása szerint már pénteken bejelentette az indulását és az ezzel járó mentelmi jogot, a bíróság pedig felfüggesztette az ellene folyó eljárást, de vádlott-társai ellen továbbra is folyik a büntetőper. A következő tárgyalást a bíróság a választások utánra, május 26-ra tűzte ki.

A MESZ-nek - amelynek rejtélyes pártfinanszírozási ügyéről az [origo] számolt be korábban - eddig három jelöltjét regisztrálták. Egyikük Daróczy Pál, az ukrán határ mellett fekvő - és az Egymásért Alapítvány által többször is támogatott - Barabás község polgármestere. Daróczy a vásárosnaményi körzetben indul, vagyis a fideszes Czomba Sándor, az MSZP-s Legény Zsolt és a jobbikos Adorján Béla mellett Kapolyi László, az Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) elnöke, az egyik legvagyonosabbnak tartott - jelenleg MSZP-s - képviselő lesz az ellenfele.

A leggazdagabb képviselőnek az MSZP nélkül is megy

Az egyik leggazdagabb képviselőként ismert, a villamosenergia-iparban érdekelt Kapolyi László korábban az MSZP támogatásával lett képviselő: 2002-ben a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei listájáról, 2006-ban az országos listáról jutott a parlamentbe, de mára megszakadt az együttműködése a szocialistákkal, így önállóan indul. Az ajánlószelvényeket már összegyűjtötte, így rajta lesz a szavazólapon Vásárosnaményban és környékén.

Összeszedte a cédulákat Szepessy Zsolt Monok polgármestere is, aki az általa alapított Összefogás Párt jelöltjeként indul a Borsod megyei 11-es, vagyis a szerencsi választókerületben. Szepessy azzal vált ismertté, hogy a községben közmunka végzéséhez kötötte a szociális segélyek kifizetését, majd úgynevezett szociális kártyát vezetett be. Szepessy ellenfele lesz például a szocialista Ficsor Ádám, korábbi titkosszolgálati miniszter, Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő egyik felfedezettje.

Függetlenek a darálóban

Független jelöltként indul Edelényben és környékén Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, 2002 óta a miniszterelnök társadalompolitikai tanácsadója. Ellenfele többek között a fideszes Daher Pierre szíriai származású orvos és az MSZP-s Gúr Nándor lesz.

Kemény küzdelembe próbál beavatkozni a Karcagon induló, szintén független Léderer Károly Áronné. Az ő körzetében lesz az MSZP jelöltje Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, az MSZP elnökségi tagja és várhatóan itt indul majd Varga Mihály, a Fidesz vezető gazdaságpolitikusa, az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere, a párt elnökségi tagja. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfőn jelentette be, hogy a választások után Varga vezetésével gazdasági tényfeltáró bizottság áll majd fel (erről itt olvashat bővebben).

Jól áll az MSZP és a Jobbik, szenved az MDF

A választási iroda adatai szerint a jelöltállítással az MSZP és a Jobbik áll a legjobban, mindkét párt 173 képviselőjelölt ajánlásait adta le (összesen 176 egyéni körzet van). A Fidesz-KDNP eddig 77 körzetben adta le a kopogtatócéduláit. A párt korábban kétmillió szelvény összegyűjtését tűzte ki célul, a párt múlt keddi tájékoztatása szerint már 1,7 millió van nekik.

Az egyéni jelöltállítás határideje március 19-én jár le. Kedden reggel az MDF 27 egyéni jelöltjének tudta összegyűjteni a szükséges 750 cédulát. A párt a 32 budapesti körzetben együttműködik az SZDSZ-szel, de a szövetség egyelőre nem tűnik kifizetődőnek, ugyanis mindössze egy jelölt indulására bólintott rá az Országis Választási Bizottság. Mindössze egy jelöltig jutott a párt másik hat megyében is.

Dávid Ibolya, a párt elnöke hétfőn közleményt adott ki, amelyben azt írta: pártja "az ellenkampány és hangulatkeltés ellenére mindenhol listát állít az országgyűlési választáson" (területi lista állításához az szükséges, hogy az adott megye vagy a főváros választókerületeinek negyedében legyen egyéni jelöltjük). Dávid szerint választókerületenként átlagosan 100 ajánlószelvény hiányzik.

A választási iroda adatai szerint eddig 9 jelöltet tudott állítani az LMP, a párt ugyanakkor hétfőn azt közölte: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében már biztosan állít területi listát, mert három jelöltjük már leadta az induláshoz szükséges 750 érvényes ajánlócédulát, bár még nem hagyta jóvá indulásukat a választási bizottság.

Lesz jelöltje néhány apró pártnak is

Már biztosan lesz két jelöltje a szavazólapokon a Civil Mozgalomnak is. A szervezet a képviselői költségtérítésről szóló népszavazásra 650 ezer aláírást összegyűjtő Seres Mária körül szerveződött, bár Seres egyelőre nincs az egyéni jelöltek között. A Somogyért Szövetség színeiben indul Gyenesei István korábbi önkormányzati miniszter, aki 2006-ban az egyetlen olyan képviselő volt, aki nem valamely párt színeiben jutott be a parlamentbe.

A Munkáspárt és az Orbán-kormány legendás földművelésügyi minisztere, Torgyán József vezette Torgyán Kizgazda Koalíció is össze tudott szedni két jelölt indításához elegendő kopogtatócédulát. A Csongrádban és környékén kampányoló Torgyán József ugyanakkor eddig nincs a jelöltek között.

Az összes jelöltet ezen az oldalon találja meg.