Vágólapra másolva!
A választások második fordulójában is több olyan választókerület lesz, ahol az igazolással átjelentkező szavazók miatt torlódás alakulhat ki. Az Országos Választási Iroda vezetője szerint a törvények nem engedik, hogy több szavazatszámláló felvételével gyorsítsák a szavazást, ezért a helyi választási irodák nem sokat tehetnek a probléma ellen.
Vágólapra másolva!

A választások második fordulójában is lesznek olyan választókerületek, ahova ezres nagyságrendben jelentkeztek át igazolással szavazók - közölte hétfői sajtótájékoztatóján Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője. Virág szerint felkérik a helyi választási irodák vezetőit, hogy próbáljanak gyorsítani a szavazásokon, de azoknak is megköti a kezét a törvény.

Vasárnap este jó néhány szavazóhelyiséget nem tudtak bezárni, mert még százak várakoztak voksolásra. A legkésőbb Budapest XI. kerületében fejeződött be az igazolással szavazás, mégpedig hétfőn hajnali negyed kettőkor: a szavazás miatt az OVB órákra meghosszabbította a kampánycsendet, ami hatalmas zavart okozott a médiában (erről itt olvashat részletesen).

Virág közölte: nem az OVI szervezi meg a 11 ezer szavazókörben a munkát, hanem a helyi jegyzők. Ők jelölik ki a szavazatszámláló bizottságokat az igazolással szavazóknak, és ők jogosultak biztosítani a szavazás feltételeit is. A törvény aprólékosan szabályozza a jegyzők lehetőségeit a szavazás gyorsítására, ezeket a korlátokat senki nem lépheti át, bármennyire is egyszerű döntésnek tűnik - mondta.

Szerinte a második forduló előtt ismételten felhívják az érintett helyi választási irodák vezetőinek (a jegyzőknek) a figyelmét, hogy a most szerzett tapasztalatokkal gyorsítsák az eljárást. Arra a felvetésre azonban, hogy nem lehetne-e a gyorsabb munkához további embereket behívni a szavazatszámláló bizottságokba (szszb), közölte: e testületek összeállításának megvan a törvény által meghatározott rendje, nem lehet tetszés szerint bővíteni őket.

Arra a kérdésre, hogy a második fordulóban is a vasárnapihoz hasonló helyzetre kell-e számítani, azt mondta: jó néhány olyan szavazókörben, ahol az első fordulóban sorban állás volt, eldőlt az egyéni mandátum sorsa, így ott nem lesz második forduló. Ennek ellenére most is vannak olyan választókerületek, ahol ismét hatalmas tömeg várható.