Seres Mária szerint nem akarják utaztatni a szavazóikat

Vágólapra másolva!
Seres Mária szerint a Civil Mozgalom nem buzdította utazásra a szimpatizánsaikat, csak tájékoztatta a választókat, hogy mit kell tenni, ha valaki a lakhelyétől távol akar szavazni. Az OVB kétszer is elmarasztalta a mozgalmat, mert úgy ítélték meg, arra szólítják fel az embereket, hogy jelentkezzenek át olyan megyékbe, ahol van területi listájuk.
Vágólapra másolva!

A Civil Mozgalom (CM) nem hívott fel a lakóhelyen kívüli szavazásra, mindössze tájékoztatta az érdeklődőket a honlapján, hogy mi a teendő, ha valaki a választás napján éppen abban a megyében tartózkodik, ahol a pártnak területi listája van - mondta Seres Mária, a mozgalom elnöke szerdán, utalva arra, hogy korábban az Országos Választási Bizottság (OVB) múlt hét pénteken jogsértőnek minősítette, hogy a CM arra szólítja fel híveit, kérjenek igazolást és olyan településen szavazzanak, ahol a párt területi listát tudott állítani.

"Nem szerveztünk autóbuszokat, gépkocsikat, hogy potenciális szavazóink a Civil Mozgalom által felállított kilenc területi listához tartozó megye valamelyikében szavazzanak vasárnap az országgyűlési választások első fordulójában" - mondta Seres Mária, aki szerint csak arra hívták fel a figyelmet, hogy lehet a lakóhelyen kívül is szavazni, ha a választópolgárok éppen a bejelentett lakhelyüktől távol vannak ezen a napon.

Seres azt mondta, az OVB döntése miatt módosítottak a honlapukon megjelent szövegen, de ezt is elmarasztalta az OVB. A testület többsége 6:5 arányban úgy ítélte meg, hogy "tartalmilag nem történt változás, a kifogásolt tájékoztató módosított tartalma továbbra is a (...) megállapított jogsértést valósítja meg". A CM elnöke szerint a fővárosban - ahol nekik nincs területi listájuk - több tízezren jelentkeztek már át egyik kerületből a másikba. Ez egyes politikai erőknek érdeke lehet, annak ellenére, hogy erre a jog lehetőséget ad, és nem kell indokolni semmivel, miért szeretne valaki lakóhelyétől távol szavazni.