26 képviselői helyet adna határon túli magyaroknak a Jobbik

Vágólapra másolva!
A határon túli magyaroknak adandó szavazati jogra hivatkozva 26 képviselői hellyel nagyobb parlamentet javasol a Jobbik, mint a Fidesz. A Fidesz pénteken benyújtott alkotmánymódosító javaslata legfeljebb 200+13 képviselőről szólt a jelenlegi 386 helyett, a Jobbik ehhez tenné hozzá a további 26 helyet.
Vágólapra másolva!

Módosító javaslatot nyújtott be hétfőn a Jobbik a Fidesz pénteken benyújtott, alkotmánymódosításról szóló javaslatához. A Fidesz javaslatában az szerepelt, hogy legfeljebb 200-ra csökkentenék a parlamenti képviselők számát, de ezenfelül 13 képviselői helyet kapnának a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek képviselői, akiknek parlamenti képviselete 1992 óta megoldatlan. "Az országgyűlési képviselők száma legfeljebb kettőszáz. A nemzeti és etnikai kisebbségek képviseletére további, legfeljebb tizenhárom országgyűlési képviselő választható" - állt a fideszes javaslatban.

A Jobbik két frakcióvezető-helyettese, Balczó Zoltán és Gyöngyösi Márton hétfőn benyújtott módosító indítványa azzal egészíti ki a Fidesz javaslatát, hogy a 200 plusz 13-as képviselői létszám "a határainkon kívül élő magyar állampolgárok szavazati jogával összefüggésben" 26-tal növelhető meg. A jobbikos képviselők azzal indokolták javaslatukat, hogy a kétharmados Fidesz-KDNP koalíció az állampolgársági törvény kilátásba helyezett módosításával teljes jogú állampolgárságot szándékozik biztosítani a határon túli magyaroknak, és szavazati joguk lehetővé tétele indokolttá teszi a képviselői létszám megemelését. Korábban a KDNP elnöke, Semjén Zsolt mondta azt, hogy a határon túli magyarok által kérhető magyar állampolgárság szavazati joggal is járna.

Az országgyűlésben jelenleg 386 képviselő dolgozik. A Fidesz már korábban bejelentette, hogy csökkenteni akarja a parlamenti képviselők számát, és jelezték azt is, hogy az erről szóló alkotmánymódosítást az új parlament megalakulásakor benyújtják. A javaslat elfogadásához a képviselők kétharmadának támogatása kell, ami a 263 képviselőt adó fideszes és KDNP-s frakcióknak megvan. A csökkentett látszámú parlament, illetve a kisebbségi képviselők megválasztásának módját külön törvényekben kell majd rendezni.