A Mount Everesten maradhat Várkonyi László holtteste

Vágólapra másolva!
A tibeti hegymászószövetség szerint a napokban megtalálták a Mount Everesten az április végén eltűnt magyar hegymászó, Várkonyi László holttestét. Hegymászótársa, Klein Dávid szerint az elhunyt hegymászó felesége korábban azt mondta, szeretné, ha a holttest a hegyek között maradna, abban a környezetben, amelyet Várkonyi László életében szeretett.
Vágólapra másolva!

A tibeti hegymászószövetség (CTMA) főtitkára pénteken közölte, hogy a napokban megtalálták Várkonyi László, az április 26-án eltűnt magyar hegymászó holttestét a a Mount Everesten, 6800 méteres magasságban. A baleset jól körülhatárolható helyen történt, így valószínűleg nem kérdéses, hogy valóban a magyar hegymászó testét találták meg - mondta szombaton barátja és hegymászótársa, Klein Dávid, aki szerint az azonosítást segítheti az útlevél, ami talán nála volt, mivel azt egyik táborban sem találták meg.

Várkonyi László és Klein Dávid március végén indult útnak Budapestről, hogy lehetőség szerint oxigénpalack nélkül hódítsák meg a Föld legmagasabb hegycsúcsát. A baleset napjának reggelén - április 26-án - 7000 méteres magasságból, az úgynevezett 1-es táborból indultak felfelé, hogy újabb tábort építsenek ki 7800 méter magasan. Nagyjából 200 métert haladtak felfelé erős szélben, amikor Várkonyi László visszafordulást javasolt. Visszaereszkedtek és összecsomagoltak, hogy tovább menjenek lefelé, az úgynevezett előretolt alaptáborba, ami a tengerszint felett 6400 méteren volt. Útközben sodorta el őket a lavina. Klein Dávidot kimentették, de társa eltűnt.

Klein Dávid azt mondta: konkrét előírások nincsenek arra, mi történjék a holttesttel; vagy lehozzák a hegyről, vagy ha ez súlyos nehézségekbe ütközik, akkor a mászók által nem látogatott területen leeresztik egy jéghasadékba. Erről a család is rendelkezhet. Klein Dávid szerint még nem tudni, mi lesz a testtel, de valószínűleg a hegyen marad. Várkonyi László feleségével történt korábbi beszélgetése alapján Klein azt mondta: a család azt szeretné, ha a hegymászó abban a környezetben nyugodna, amelyet életében szeretett, és ahová utoljára indult, vagyis a hegyen.