Újratárgyalást és szabadságot kért az utolsó szó jogán Kulcsár

Vágólapra másolva!
Nem vallotta magát ártatlannak, de pere újratárgyalását kérte az utolsó szó jogán elmondott beszédében Kulcsár Attila. A bróker, aki közel 2 éve van előzetesben, szabadon bocsátását kérte, és vádlott-társainak bűnösségéről beszélt.
Vágólapra másolva!

Közel két éve tartó előzetes letartóztatásának megszüntetését és új elsőfokú eljárást kért az utolsó jogán mondott beszédében Kulcsár Attila, a brókerbotrányban korábban sikkasztás miatt elítélt bróker. Az elsőrendű vádlott nem állította, hogy ártatlan, de vádlott-társainak, egykori ügyfeleinek felelősségét is felhozta a Fővárosi Ítélőtáblán tartott keddi beszédében.

Kulcsár Attila szerint a rá 2008 augusztusában első fokon, nem jogerősen kiszabott nyolcéves szabadságvesztés és 230 milliós vagyonelkobzás annak következménye, hogy nem, illetve rosszul védekezett. Szerinte ügyfelei vallomása és a valóság között súlyos ellentmondások vannak, a nyomozás során a tőkepiaci szakértő azonban az ügyfelek állításaira alapította szakvéleményét, melyet a vád és az első fokú ítélet is átvett.

Kulcsár az első fokú ítélet kihirdetése óta tartó előzetes letartóztatásának megszüntetését arra hivatkozva kérte az ítélőtáblától, hogy mindig együttműködött a hatóságokkal, és jelenleg olyan bűncselekményért tölti előre büntetését, melyet az ügyészség szerint sem követett el. Az utolsó szó jogán beszélt arról is, hogy amikor 2003 nyarán kipattant a botrány, először pánikba esett és Ausztriába ment, ahol repülőjegyet vett Thaiföldre. Ám aztán meggondolta magát, állította, és felhívott egy nyomozót, hogy találkozót kérjen tőle és hazatéréséről tárgyaljon, így szerinte gyakorlatilag feladta magát Ausztriában, nem pedig elfogták.

A többi vádlott Kulcsárral ellentétben tagadta bűnösségét és felmentést kért az utolsó szó jogán. Egyikük, Forró Tamás újságíró kifogásolta, hogy az elsőfokú bíróság Kulcsár Attilának hitt, és ezért mondhatta ki számos, szerinte ártatlan ember bűnösségét.

A 2003 nyarán kipattant brókerbotrányban az ügyészség azért emelt vádat, mert álláspontja szerint Kulcsár Attila, a K and H Equities dolgozójaként 1998 és 2003 között jogosulatlanul forgatta az ügyfelek, magánszemélyek és állami vállalatok pénzét offshore cégeken keresztül. A Fővárosi Bíróság 2008 augusztusában hirdette ki elsőfokú ítéletét. A vádlottak közül nem jogerősen heten kaptak letöltendő szabadságvesztést.

A Kulcsár-ügyben csütörtökre tűzte ki a másodfokú határozat kihirdetését a Fővárosi Ítélőtábla. A perről, az elsőfokú eljárás hibáiról és az újratárgyalás lehetőségéről itt olvashat részletesen.