Nem állíthatnak köztéri szobrot a Tatárszentgyörgyön megölt apának és fiának

Vágólapra másolva!
Nem járult hozzá a tatárszentgyörgyi önkormányzat, hogy a településen közterületen állítsák fel egy német szobrász alkotását, amely a tavaly itt megölt apának és fiának állít emléket. Az önkormányzat azt javasolja, hogy a szobrot a cslád házánál állítsák fel.
Vágólapra másolva!

Nem állíthatnak közterületi szobrot a tavaly februárban Tatárszentgyörgyön agyonlőtt 27 éves Csorba Róbertnek és ötéves kisfiának, mert az alkotás a tragédiára emlékeztetné az embereket - döntött a Pest megyei település önkormányzata a közelmúltban - közölte az MTI.

Alex Schikowskia német származású művész, aki egy budapesti iskolában német nyelv és művészettanárként dolgozik, egy 3,4 méter széles és 5 méter magas faragott szobrot készített "Róbert és Robika" címmel a település egyik közterére. A település képviselő-testülete viszont március 23-i ülésén úgy döntött: nem járul hozzá az alkotás kiállításához.

Az emlékektől szabadulnának

Az MTI birtokába került, Berente Imréné, Tatárszentgyörgy polgármestere által aláírt, még április 6-án kelt levél szerint a képviselő-testület elutasító döntését a polgármester azzal magyarázza: az alkotás mindig a tragédiára emlékeztetné a lakosokat és a faluba látogatókat, holott szeretnék azt mindannyian elfelejteni.

A polgármester azt tanácsolja Alex Schikowskianak, hogy mivel a szobor az áldozatok emlékére készült, a legalkalmasabb területnek a tragédia helyszínét, a Fenyves sori leégett ház udvarát tartja, és ennek érdekében vegye fel a kapcsolatot az áldozatok családjával.

Csorba Róbertet és kisfiát 2009. február 23-ra virradóra lőtték agyon sörétes fegyverekkel, amikor Molotov-koktélokkal felgyújtott házukból menekültek. A tragédia során két kisgyermek, valamint az édesanyjuk is megsérült. A rendőrségi nyomozás adatai szerint a tatárszentgyörgyi gyilkosság annak a támadássorozatnak a része volt, amelyet a gyanú szerint az a négy férfi követhetett el, akiket tavaly augusztus közepén - két újabb gyilkosság elkövetése után - egy debreceni szórakozóhelyen fogtak el. A gyanúsítottak azóta előzetes letartóztatásban vannak. A gyanú szerint a négy Hajdú-Bihar megyei férfi összesen kilenc fegyveres és Molotov-koktélos támadást hajtott végre romák ellen az ország különböző településein, amelyek során hatan vesztették életüket, és öten életveszélyesen megsérültek.