Vágólapra másolva!
Az oktatásban a kistelepülések iskolái helyzetének rendezését, az egészségügyben az orvos-beteg viszony javítását nevezte legfontosabb feladatainak az [origo] kérdésére a kulturális bizottság előtti meghallgatása után Réthelyi Miklós leendő kultúráért is felelős miniszter. A meghallgatáson - ahol jelen volt Balázs Péter színész - Novák Előd, a bizottság egyik jobbikos tagja furcsa bakival tűnt ki.
Vágólapra másolva!

A kistelepülések iskoláinak problémáira szeretne első miniszteri intézkedéseivel megoldást találni Réthelyi Miklós, aki a nemzeti erőforrások minisztereként a kultúráért, az egészségügyért, az oktatásért, a szociális ügyekért és a sporttért felel majd. Réthelyi erről a parlament kulturális bizottsága előtt tartott meghallgatása után beszélt az [origo]-nak. Arra a kérdésre, hogy honnan lesz erre pénz, azt mondta, ezt meg kell vizsgálni, átgondolatlanul nem lehet ilyen ügyben lépni.

Az egészségügyben a beteg-orvos találkozásokon javítana elsők között a leendő miniszter, amelyet szeretne személyesebbé tenni, amihez számos jogszabályt meg kell majd változtatni, például az orvosok adminisztrációs terheit csökkenteni kell - mondta az [origo]-nak.

Testi, szellemi jólét

Szerinte előzmények nélküli leendő minisztériuma az emberek testi, szellemi jólétével foglalkozik majd, amellyel az embert teljes egészében akarja szolgálni a kormány. Azt ígérte, hogy a döntések előkészítésébe bevonják majd a szakmai szervezeteket. Munkája akkor lesz sikeres - mondta -, ha a demográfiai csökkenést meg tudják állítani, és ha a családoknak nem okoz majd anyagi problémákat és hátrányt a gyereknevelés, illetve ha az idősek és a betegek is megkapják a kellő segítséget.

Azt ígérte, hogy a kultúrát, amely híd a személy és társadalom között, az ideológia és pártpolitika figyelmen kívül hagyásával akarja majd irányítani. Szerinte a kultúra révén megtépázott nemzeti identitásukat is vissza tudjuk szerezni.

Az eltévedt névelő

A bizottság tagjai közül elsőként a fehér ingben és fekete mellényben megjelenő Novák Előd (Jobbik) kérdezett a leendő minisztertől. Novák először nehezményezte, hogy a kampány során nem vált ismertté a miniszterek személye, és nem lehetett felkészülni belőlük, majd megkérdezte, mikor fogják Alföldi Robertát eltávolítani a Nemzeti Színház éléről.

Réthelyi helyett L. Simon László a bizottság fideszes elnöke reagált, aki közölte, a Nemzeti Színház igazgatóját Alföldi Róbertnek hívják, és felszólította Novákot, viselkedjen kulturáltan. L. Simon szavai közben Novák újra jelentkezett, erre az elnök közölte, látja, hogy jelentkezik, de ő még beszél. L. Simon azt mondta még, hogy szerinte meg lehetett ismerni a jelöltet.

Amikor újra szót kapott, Novák megjegyezte, hogy valójában Róbertet mondott, csak beszéd közben odacsúszott a következő névelő az igazgató keresztneve mögé. Szerinte nem az elnök dolga, hogy megvédje a minisztert, és közölte, nem akart közbeszólni, csak jelentkezett. Ezután azt kérte, hogy beszéljenek a felszólalásokról, hogy miként működik, de erre a bizottsági elnök nemet mondott, azzal, hogy a házszabály pontosan rendezi a kérdést: az elnök adhat szót. L. Simon azt mondta még, hogy nem védte a leendő minisztert, mert nem szorul rá.

Nemzeti konzultáció itt is

Novák még egyszer kérdezett, arra volt kíváncsi, hogy mi Réthelyi terve terve a médiával, de ekkor is leintette a bizottsági elnök, mondván, az elmúlt húsz évben a bizottság ülésein egyszer sem kérdezték a médiáról a kulturális miniszterjelöltet, mivel nem hozzá tartozik. Karácsony Gergely, a bizottság LMP-s alelnökének oktatásra vonatkozó kérdését azzal vetette el az elnök, hogy úgyis lesz meghallgatás az oktatási bizottságban.

Réthelyi végül összesen 8-10 kérdésre válaszolt. A Nemzeti Színházról azt mondta, hogy a vezető kulturális intézmények tevékenységét át fogják tekinteni, de hogy mikor, azt nem közölte. Megerősítette, hogy a sajtó ügyei valóban nem hozzá tartoznak, ezenkívül közölte, hogy lesz nemzeti konzultáció a kultúra témakörében is, de nem árult el róla konkrétumot.