Dolog nélkül maradtak az önkéntes gátépítők a Hernádnál - riport a borsodi Ócsanálosról

Vágólapra másolva!
Több települést elvágott egymástól szerdára a medréből kilépő Hernád folyó, amely utakat öntött el és hidakat tett járhatatlanná Borsod megyében. A katasztrófavédelem szerint a legsúlyosabb helyzet a Hernád és a Vadász-patak által körbekerített apró falu, Ócsanálos környékén volt: a hatóságok ide irányították a gátépítési munkára jelentkező önkénteseket is, de nekik szerda délutánra mégsem akadt dolguk, mert a honvédség és a szegedi vízügy egyedül is szinte mindent elintézett. Helyszíni riport.
Vágólapra másolva!

Egyik oldalról egy hömpölygő patak, a másik oldalról egy tengerré duzzadt folyam, a kettő között csorgó vízmosások és félig elöntött udvarok: így nézett ki szerda délután a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ócsanálos. A Vadász-patak és a Hernád összefolyásánál fekvő apró faluban az elmúlt napokban szegedi vízügyesek, debreceni honvéd lövészek, pénzügyőrök és polgárőrök is dolgoztak a gátak erősítésén, a szivárgások és buzgárok elhárításán. A katasztrófavédelem szerint ez volt a Hernád mentén az egyik legveszélyeztetettebb település.

"Ide irányított minket a katasztrófavédelem, jöttünk segíteni" - adta elő kora délután a híd korlátját támasztó vízügyi szakembereknek néhány miskolci fiatal, akik önkéntesnek jelentkeztek árvízvédelmi munkára. Ők is úgy tudták, hogy Ócsanálosnál a legfenyegetőbb helyzet, és az előzetes bejelentkezés után szerdán fel is hívta őket a katasztrófavédelmi igazgatóság, hogy ide kellene jönniük segíteni. A vízügyesek azonban csak értetlenül bámultak: egyelőre már nekik sem volt munkájuk, nem hogy az újonnan érkezőknek.

"Most várunk, hogy akad-e valami munka"

A fiatalok az [origo]-nak azt mondták, hogy előző nap jelentkeztek önkéntesnek a miskolci Petőfi kollégiumban, és szerdán kaptak hívást, hogy menni kell. "Most várunk, hogy akad-e valami munka" - tették hozzá, láthatóan elbizonytalanodva. Az [origo] más, budapesti önkéntesektől is úgy tudja, hogy a katasztrófavédelem Ócsanálosra küldte őket.

A falu, amelyet láthatóan komoly munkával védtek meg az előző napokban a helyszínre érkező szakemberek, most nem igényelt újabb segítő kezeket. "Tegnap még itt voltak a helyiek is, lapátolták a homokzsákokat, mi meg raktuk" - mondta az egyik szegedi vízügyi szakember. Most viszont egyelőre vége a munkának - tették hozzá mások.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nem kímélte az árvíz a borsodi Ócsanálost (a képre kattintva további fotókat nézhet meg)

"Nem jellemző, hogy második árhullám jönne, a folyó pedig már apad" - állította egy hídon ácsorgó polgárőr, míg a gát homokzsákjain több tucat egyenruhás vízügyes üldögélt teljes nyugalomban. A faluba vezényelt négy kamionnyi katona is távozott kora délután. "Debreceni lövészek voltak, jól dolgoztak" - mondták róluk a vízügyesek, amikor a teherautóik kigurultak a faluból a hídon. "Meg a pénzügyőrök is jók voltak. Azokon meglepődtünk, hogy hogyan kerülnek ide, de leváltottak minket, úgyhogy jó, hogy jöttek!".

A Hernád több települést elvágott egymástól

A látszólagos béke ellenére Ócsanálosnál is rejt még veszélyt magában az árvíz: a vízügyesek az elmúlt egy napban több szivárgást, csorgást is kénytelenek voltak homokzsákokkal körülrakni, mert a laza homokból készült gáton a vakondtúrásokban több helyen is átszivárgott a víz. A töltés - akár csak a Bódván, Edelény közelében - erősen átázott, ezért a traktort már nem is engedik rá, oldalirányból pedig homokzsák-bordákkal támasztották meg. Munka tehát nincs sok, veszély azonban még van.

A Hernád erejét mutatja az is, hogy a magas vízállás miatt több környező települést elvágott egymástól. Polgárőrök zárták le az utat a Gesztely és Onga közti, illetve a Bőcsi híd előtt is: előbbi ugyan járható volt, de az árvízvédelmi munkák miatt nem engedtek rá autókat, utóbbit pedig a nyugati hídfőnél elöntötte a folyó, elvágva egymástól Bőcs két felét. A bőcsi hídnál őrt álló polgárőrök szerint lezárták az ár miatt az eggyel délebbi hidat Kesznyéten is, ezért a folyón átmenni gyakorlatilag egyedül a Hernádkak melletti hídon, a 37-es úton lehet. A folyók ugyanakkor itt is útját állják az autósoknak, Miskolc felé a főút vízátfolyás miatt le van zárva, ahogy több más mellékút is a Sajó mentén.