Orbán: Okulni kell Görögország példájából

Vágólapra másolva!
Hamarosan elkészül a gazdasági tényfeltáró bizottság jelentése a gazdaság valós állapotáról, utána néhány napon belül azonnali intézkedésekre lesz szükség - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Kötcsén, ahol vasárnap hetedik alkalommal tanácskoztak a fideszes politikusok és a párthoz közel álló értelmiségiek. A kormányfő a zártkörű találkozón arról is beszélt, nem szabad gőgösen bánni ellenfeleikkel.
Vágólapra másolva!

Vasárnap tartották a hetedik kötcsei találkozót, ahol fideszes politikusok és a párthoz értelmiségiek értékelték az elmúlt húsz, illetve nyolc esztendőt, és tanácskoznak elkövetkező kormányzati ciklus teendőiről. Orbán Viktor miniszterelnök a nemzeti együttműködésről és a jobboldal előtt álló feladatokról beszélt a találkozón, amely szerinte azért fontos, mert most van még néhány nap a nagy összefüggések rögzítésére, ezért lényegében egy munkamegbeszélésnek tekinthető.

A kormányfő azt mondta: a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottság a jövő héten elkészíti a gazdaság valós állapotáról szóló első részjelentését, ami után, néhány napon belül, minden bizonnyal azonnali intézkedésekre lesz szükség, ami komoly munkát ró az Országgyűlésre és a kormányra egyaránt. Hozzátette, hogy nem szabad késlekedni, mert okulni kell Görögország példájából.

A miniszterelnök párhuzamot vont az 50-es évek végi franciaországi és a mai magyar helyzet között. A francia pártok rendszere akkoriban nem volt képes megbirkózni a feladatokkal, a kormányzati válsággal, a politikai rendszer tehetetlennek bizonyult, megbénult a demokrácia. A mai magyar helyzetről megjegyezte: nem csak a nyolc éves kormányzással szemben léptek fel a választók tavasszal, hanem ez egy rendszerellenes akaratnyilvánítás is volt. Orbán a tavasszal történteket ismét kétharmados forradalomnak nevezte, ami alkotmányos keretek között ment végbe.

Nem szabad azt hinni: végleg győztünk, nem szabad gőgösen bánni ellenfeleinkkel - mondta beszédének végén Orbán. Küzdelmek vannak előttünk - mondta - hiszen nem engedhetjük meg, hogy a kétharmados forradalom egy egyszerű választási győzelemmé silányuljon.

Az Új kezdet címet viselő találkozón Granasztói György történész előadásában azt mondta: a mostani választáson nyilvánvaló győzelem született demokratikus keretek között. A 20 éves folyamat, a felemás rendszerváltozás befejeződött és forradalmi esély nyílt a nemzeti egyetértés megteremtésére. A kétharmad üzenete szerinte az, hogy az emberek egységet akarnak - számolt be a fidesz.hu az előadásról.

Lánczi András filozófus a nép, a legitimáció, és a kormányzás összefüggéseiről beszélt. "A nép jóléte a legfőbb törvény" - idézte Cicero szavait és emlékeztetett arra: mindig vitatott, hogy mi tekinthető közügynek. Szerinte az elmúlt 20 év egyik ellentmondása a hatékonyság és a legitimitás közti feszültség. Azért veszített a baloldal ilyen csúfosan, mert nagyon komolyan vette, hogy ők hatékonyak akarnak lenni, de közben elherdálták rendelkezésükre álló legitimitás maradékát is. A hatékonyság és legitimitás ollója oly mértékben szétnyílt, hogy végül erkölcsi kérdéssé egyszerűsödött le a mai politika - mondta a filozófus.

Tellér Gyula szociológus előadásában kifejtette: az 1990-es első szabad választásokon a kormányzati, és vele az intézményalakítási hatalom a rendszerváltó polgári kormány kezébe került, viszont minden más hatalom a régi rend uralkodó osztályának a kezében maradt: a sajtó, a közvélemény befolyásolásának hatalma, az "eszmék termelésének" intézményei, maguk, a termelő eszközök, az igazgatás intézményei.

Az elmúlt két évtizedben az igazi harc a szavazatokért folyt, az ígéretek az ellenfél túllicitálását szolgálták, kevésbé az igazságot és a teljesíthetőséget - mondta. A politikai erők "élet-halál harca", a szavazatszerző ígéretlicit, a külső források stabilizációs célú bevonása, az alacsony gazdasági teljesítmény, a mindezt átható mentális struktúrák egyetlen rendszerré álltak össze az elmúlt két évtizedben. Tellér Gyula szerint Orbán Viktor e rendszer szavazók általi leváltásáról beszélt.

A találkozót a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Hermina Szalon, a Belvárosi Polgári Szalon, a Konrad Adenauer Alapítvány és a Barankovics István Alapítvány szervezte. Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke korábban az MTI-nek azt mondta: idén azért nem szeptemberben tartják a találkozót, mert a rendezvény mindig politikai évnyitó szokott lenni a nyári szünet után, most azonban nem lesz nyári szünet.

A rendezvényen megjelent Mádl Ferenc és felesége, Csoóri Sándor, Duray Miklós, Schmitt Pál és felesége. Ott volt Hende Csaba honvédelmi, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Szőcs Géza, aki várhatóan a kulturális területért felel majd. Részt vett a találkozón a Mocsai Lajos, a Veszprém férfi kézilabda csapatának edzője és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Orbán tavaly őszi kötcsei beszédében - amelynek összefoglalóját februárban közölte a Nagyítás című hetilap - arról beszélt, hogy a Fidesz olyan középen álló párttá válhat, amely a következő 15-20 évben az MSZP-vel való civakodás helyett a kormányzásra rendezkedik be. Orbán szerint az MSZP népszerűségének zuhanása miatt alakulhat át a jelenlegi kétpólusú politikai rendszer.