150 ezer forintra büntethetik a szavazásról hiányzó fideszeseket

Vágólapra másolva!
150 ezer forintos pénzbüntetés fenyegeti a Fidesz-frakcióban a kiemeltnek minősített szavazásokról hiányzó képviselőket. A hiányzásra Orbán Viktor miniszterelnöknek is engedélyt kell kérnie.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-frakció szabályzata alapján pénzbüntetésre számíthatnak azok a fideszes országgyűlési képviselők, akik hiányoznak egy olyan voksolásról, amelyet a frakcióvezetés kiemelt szavazásként határoz meg. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: a büntetés legmagasabb összege akár 150 ezer forint is lehet szavazásonként, a pénzt karitatív célokra tervezik fordítani. Lázár a kiemeltnek minősülő szavazásokra példaként az alkotmányt érintő döntéshozatalokat említette.

Lázár hozzátette: egy szavazási napon akár több kiemelt szavazás is lehet, a frakció tagjait egy héttel a szavazások előtt értesítik azokról. Hiányozni csak engedéllyel lehet. A frakcióvezető szerint igazolatlan hiányzás eddig még nem fordult elő, csak miniszterek kértek halaszthatatlan ügyekben felmentést. Lázár megjegyezte: Orbán Viktor miniszterelnöknek is kérnie kell a felmentést.