Januártól vezetheti be az egykulcsos adózást a kormány

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor kormányfő kedden az országgyűlésben ismerteti a kormány gazdasági akciótervét - közölte Matolcsy György gazdasági miniszter, aki szerint a csomag része lesz az egykulcsós adó, amit január elsejétől vezethetnek be. A Magyar Hírlap hétfőn meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a kormány tervei között szerepel a banki különadó, a magánnyugdíjpénztárak államosítása, a minimálbér megadóztatása és a párhuzamosan működő közintézmények összevonása is.
Vágólapra másolva!

A gazdasági akciótervről hétfőn dönt a kormány, ennek részleteit Orbán Viktor miniszterelnök kedden ismerteti a parlamentben - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn a Tv2 Mokka című műsorában.

Matolcsy szerint az idei évre tervezett 3,8 százalékos hiánycél nem teljesíthető, ha a kormány nem avatkozik be. A miniszter szerint ezért a kormány egy olyan akcióterven dolgozik, amely egyszerre teljesít két feladatot: egyrészt biztosítja, hogy a költségvetési hiány ne legyen több 3,8 százaléknál, másfelől beindítja a gazdasági növekedést. "Tehát egy nagyon finoman hangolt, okos akciótervet kell indítani" - fogalmazott.

Matolcsy szerint a kormánynak idén a GDP 1-1,5 százalékát kéne megtakarítani, ami több százmilliárdos költségvetési megtakarítást jelent. Ehhez új megszorító programra nincs szükség, a korábbi kormány már életbe léptetett egyet, ennek a következménye többek között a jelenlegi gazdasági válság Magyarországon - mondta Matolcsy, aki szerint komoly megtakarítást lehet elérni például a bürokrácia csökkentésével.

Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár szombat délelőtt jelentette be, hogy a kormány tartani akarja a még Bajnai Gordon kormánya által kitűzött 3,8 százalékos hiánycélt. Ez jelentős fordulatot jelent a korábbi fideszes nyilatkozatokhoz képest, amelyek arra utaltak, hogy az új kormány szerint jóval magasabb lesz a hiány, és elhangzottak 5-6-7 százalékos számok is. Varga szerint ehhez egy akciótervet dolgoznak ki a háromnapos lovasberényi kormányülésen, és várhatóan hétfőn este vagy kedd reggel fogják ismertetni a részleteket.

Matolcsy a Tv2-nek az akciótervről azt mondta: ennek része lesz az adócsökkentés. Hozzátette: vizsgálják a környező országok egykulcsos személyi jövedelemadó gyakorlatát. Ez alapján 15-20 százalék között minden lehetőséget meg fognak vizsgálni. A miniszter szerint 2011. január elsejétől bevezethető az egykulcsos adó. Szerinte ezt azonban össze kell kötni a családi adózással, amelyet 2011-től számítva két éven belül lehet bevezetni.

Az akcióterv részleteiről még vasárnap Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő azt miondta: mérlegelik az egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó bevezetését.

Kiszivárgott tervek

A Magyar Hírlap hétfőn meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta: a banki különadó, a magánnyugdíjpénztárak államosítása, a minimálbér megadóztatása és a párhuzamosan működő közintézmények, szakhatóságok összevonása is szerepel a kormány által kidolgozott gazdasági akciótervben.

A Fidesszel szimpatizáló lap információi szerint a banki különadó ötlete azért vetődött fel, mert a válság idején is háromszázmilliárd forintos nyereséget könyvelhettek el a pénzintézetek. A magánnyugdíjpénztári reformmal 2 százalékkal lehetne csökkenteni az államháztartási hiányt, a pénztárakhoz ugyanis évente 340-370 milliárd folyik be és ez hiányzik az állami nyugdíjkasszából.

A minimálbér megadóztatására azért lenne szükség, mert 2 millió munkavállaló van minimálbérre bejelentve, közülük sokan viszont pénzük többi részét feketén kapják kézhez - írja a lap, amely szerint a másik érv, hogy az adómentesség arra ösztönzi a munkaadókat, hogy ne emeljenek és minimálbéren tartsák dolgozóikat.

A párhuzamosan működő intézmények összevonását indokolná, hogy Magyarországon mintegy 40 szakhatóság működik, míg más európai országokban jóval kevesebb. A kiszivárgott akcióterv szerint jelenleg túl sokan dolgoznak az államapparátusban, a 750-800 ezer ember helyett elég lenne csak 600 ezer dolgozó a közigazgatásban.

A napilap információira reagálva Matolcsy a Tv2-nek azt mondta: sok féle javaslat van napirenden, a nyugdíjrendszer egészéről azonban eddig nem beszéltek. Hozzátette: idén lesz adóköteles a minimálbér.