Az UD Zrt-től érkezik a katonai elhárítás helyettes vezetője

Vágólapra másolva!
Horváth Józsefet, az UD Zrt. vezetőjét tenné meg helyettesévé a a Katonai Biztonsági Hivatal élére jelölt Domján László, akit pénteken hallgatott meg a nemzetbiztonsági bizottság. Az ellenzék Horváth kinevezése mellett azt is kifogásolta, hogy Domjánnak nincs elhárítói tapasztalata, de a kormánypárti többség támogatta a kinevezését.
Vágólapra másolva!

Parázs vita alakult ki a parlament nemzetbiztonsági bizottságának pénteki ülésén a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) élére jelölt Domján László dandártábornok körül, aki kívülről érkezik a szervezethez, ráadásul az úgynevezett adatgyűjtési ügyben főszerepet játszott UD Zrt. vezetőjét, a Nemzetbiztonsági Hivataltól 2002-ben elküldött Horváth Józsefet szemelte ki helyettesévé.

Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára az ülésen a szerinte utat tévesztett honvédelmi vezetéssel, az új honvédelmi politika igényével, a korrupciógyanús, botrányos ügyekkel és a tekintély visszaállításának szükségességével indokolta a hét elején bejelentett vezetőváltásokat. A bizottság elnöke, a szocialista Vadai Ágnes azt mondta: kifogása van a módszer ellen, hogy "aki él és mozog a honvédelmi tárcánál, azt eltávolítják."

Domján a külszolgálati terepet tartja legfontosabbnak, az ott szolgálatot teljesítők nemzetbiztonsági védelmét. A tábornok - aki két napja a KBH főigazgató-helyettese, most léphet előre - eddig a honvédségben más területen teljesített hadműveleti szolgálatot. Vadai Ágnes kérdésére elismerte, nincs katonai elhárítói tapasztalata. Ennél is nagyobb vitát váltott ki, hogy leendő főigazgatóként Horváth József nyugállományú dandártábornokot javasolná helyettesének. Mint fogalmazott, a tájékozódás során őt találta legalkalmasabbnak operatív főigazgató-helyettesnek.

Tóth András vezérőrnagy, a Katonai Felderítő Hivatal (KFH) eddigi helyettes főigazgatója szerint a KFH legfontosabb feladata a válságövezetekben szolgáló katonák helyzetének javítása még jobb felderítő-elemző munkával. Jelenleg 13 katonai hírszerző dolgozik Afganisztánban, akik tavaly kaptak új rádiófelderítő berendezést, amelyhez a közeljövőben mobileszközt is visznek. A széttagolt működés miatt szeretnék növelni a létszámot - mondta a főigazgató-jelölt. A KFH összlétszáma nem fog növekedni, belső átcsoportosítással oldják meg az új igények teljesítését.

Tóth tábornok fiatalítást tart szükségesnek a KFH-ban, ahol az átlagéletkor 37 év. "Egyes pozíciókban nagy szerepet kapnak olyan személyek, akik a továbbiakban nem feltétlenül élveznék az állomány bizalmát" - fogalmazott a leendő főigazgató. Képviselői kérdésre a tábornok helyett Simicskó István válaszolt: nincsenek listák arról, kiket érinthet a fiatalítás. A jelölt nem halott arról, hogy a katonai attaséi hálózatot elvinnék a KFH-tól.

Mindkét jelölt megkapta a támogatást a kinevezéshez, de míg Tóth András nem kapott ellenszavazatot, addig Domján Lászlót ketten elutasították az ellenzékből. Vadai Ágnes, a bizottság szocialista elnöke az ülés után a Független Hírügynökségnek azt mondta: nem tudták támogatni egyik jelölt kinevezését sem. Ennek oka egyrészt, hogy a honvédség lefejezésének módszerével nem értenek egyet. Tóth András személyével nem volt problémájuk, Domján Lászlót azonban nem tartják alkalmasnak, mert semmiféle katonai elhárítási tapasztalata nincs.