Kitiltották a rossz diákokat a kutasi iskola gyereknapjáról

Vágólapra másolva!
Nem mehettek el a kutasi iskola gyereknapi rendezvényére azok a gyerekek, akinek korábban igazgatói figyelmeztetést kaptak, aki mégis elment, azt hazaküldték. Az iskola igazgatója szerint csak azért érintett több roma diákot a tantestület döntése, mert a tanulók többsége roma származású. Az oktatási ombudsman szerint nem kötelező programoknál lehet korlátozni a részvételt, de nem mindegy, erre mikor figyelmeztetik a diákokat.
Vágólapra másolva!

Kitiltották a kutasi iskola gyereknapi rendezvényről azokat a gyerekeket, akik a tanév során igazgatói figyelmeztetést kaptak - írja a sonline.hu. Akik a kitiltott diákok közül ennek ellenére mégis megjelentek az eseményen, azokat a tanárok hazavitték vagy hazaküldték az iskolabusszal. A történtek miatt több szülő panaszt tett a jegyzőnél.

A lapnak az egyik szülő azt állította, hogy a gyerekét az osztályfőnöke hozta haza azzal, hogy az igazgatói figyelmeztetés miatt nem lehet ott az ünnepségen. Szerinte több "rossz gyereknek is megtiltották egyébként a részvételt a gyereknapon, többségében romáknak", a szabási diákoknak ráadásul gyalog kellett hazamenniük Kisbajomból.

A kutasi iskola megbízott igazgatója, Szelidné Gerencsér Angyal elmondta: a tantestület döntött úgy, hogy nem mehetnek az eseményre azok, akik igazgatói figyelmeztetést kaptak. "Több olyan gyerekünk van, akiknél komoly fegyelmezési problémák adódtak" - tette hozzá. Szerinte ugyanakkor az érintett család másik két gyereke ott volt a programokon.

Az igazgató szerint elképzelhető, hogy többségében romákat érintett a döntés, mert az intézmény tanulóinak 65 százaléka roma származású. Hozzátette, semmiféle megkülönböztetés nincs az iskolában, ahol integrált oktatás folyik. Szerinte az iskolabusszal hazaküldött szabási gyerekek közül volt olyan, aki leszállt Kisbajomban, mondván, ott az édesapja, de ez nem volt igaz, ezért kellett egyedül hazamennie.

Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman szerint a nem kötelező iskolai rendezvényekre más szabályok vonatkoznak, mint a közoktatási törvényben meghatározott eseményekre, így ezeken lehet korlátozni a diákok részvételét.

Az ombudsman szerint ugyanakkor nem mindegy, mikor tudták meg a gyerekek, hogy akinek igazgatói figyelmeztetés van, az nem mehet a gyereknapra. Ha ezt már év elején bejelentették, akkor arra tudtak készülni, ellentétben azzal, ha csak pár nappal a rendezvény előtt mondták meg nekik. Aáry-Tamás szerint kivizsgálják, hogy sérült-e az egyenlő bánásmód elve, amennyiben érkezik hozzájuk bejelentés az esetről.