Ötgyermekes család kilakoltatása ellen tiltakoztak Budafokon

Vágólapra másolva!
Több mint százan próbálták megakadályozni, hogy kilakoltassanak egy eladósodott, ötgyermekes családot. Az akcióban jobbikos országgyűlési képviselők is részt vettek.
Vágólapra másolva!

Körülbelül 100-150 tiltakozó gyűlt össze a XXII. kerületi Csöngő utcában kedd reggel, hogy demonstráljanak egy ötgyermekes család kilakoltatása ellen. A család néhány évvel korábban vett fel kölcsönt, hogy rendezzék adótartózásukat, azonban az összeg mostanra 22 millióra duzzadt.

A rendezvényen több jobbikos képviselő jelen volt, akik elállták a kiérkező mintegy 60 készenléti rendőr útját, ezért igazoltatták őket és felírták adataikat. A képviselők nem álltak ellen, és azt mondták, ha szabálysértési ügy lesz tettükből, akkor önként lemondanak a mentelmi jogukról és vállalják a következményeket.

Az elárverezett házat a demonstrálók megszállták, és nem akarták beengedni a bírósági végrehajtót. A kaput leheggesztették és egy ideig megakadályozták a bejutásban az új tulajdonost, aki árverésen jutott hozzá az ingatlanhoz. A rendőrök ezért benyomultak a kertbe, ahonnan kiterelték az embereket. A rendőrség nem alkalmazott erőszakot, és a tüntetők sem álltak ellen erőszakosan, a házban élő egyik családtaghoz, egy idős nőhöz viszont mentőt kellett hívni, mert rosszul lett.

Forrás: MTI/Manek Attila

A Független Hírügynökség azonban arról számolt be, hogy a helyszínre érkezett a végrehajtó és a ház új tulajdonosa is, és a feleknek valószínűleg sikerül megállapodniuk. Októberben az ügy bíróság elé kerül, így a család a tervek szerint öt hónapig, vagyis októberig otthonában maradhat.

A helyszínen felmerült, hogy jogtalan a kilakoltatás, mert jelenleg moratórium van érvényben. A kilakoltatási tilalmat még a Bajnai-kormány rendelte el a téli időszakra, Orbán Viktor miniszterelnök június 8-án bejelentette, hogy ezt 2010 év végéig hosszabbítanák meg. Erről azonban az országgyűlés még nem szavazott. Budapesten Demszky Gábor főpolgármester 2009 októberében hirdetett kilakoltatási moratóriumot a téli időszakra, amely április 15-én lejárt.

Délután a Kormányzati Kommunikációs Államtitkárság azt közölte, hogy az eset nem tartozott a kilakoltatási moratóriumról szóló kormányrendelet hatálya alá. A rendőrségtől kapott információk alapján "a kiürített lakás használója korábban egy bank adósa volt, fizetésképtelensége miatt a moratórium hatályba lépése előtt a pénzintézet az ingatlant értékesítette egy magánszemély számára" - olvasható a közleményben, amely szerint az intézkedés a tulajdonos jogos birtokba kerülését szolgálta. Hozzátették: a kormány célja a moratórium meghosszabbításával éppen az volt, hogy ilyen helyzetbe más magyar állampolgárnak ne kelljen kerülnie.