A bíróságok sem függesztik ki Orbán nyilatkozatát

Vágólapra másolva!
A politikától független bírói hatalmi ág nem vállalhat szerepet politikai nyilatkozat közzétételében, ezért nem függesztik ki a bíróságok sem a nemzeti együttműködésről szóló országgyűlési határozatot. Korábban az Alkotmánybíróság és a köztársasági elnök hivatala is jelezte, hogy nem teszi ki a nyilatkozatot.
Vágólapra másolva!

A bírósági szervezet és a bírák alkotmányban rögzített függetlensége és pártatlansága kizárja, hogy az igazságszolgáltatás szervei és a bírák politikai tevékenységet folytassanak - ezzel indokolta döntését a nyilatkozat kifüggesztését keddi ülésén elutasító Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT).


A Magyar Közlöny múlthét pénteki számában jelent meg az a kormányhatározat, amely az államigazgatási szerveknek előírta, a kormánytól független állami szervezeteknek pedig javasolta azt, hogy helyezzék ki az úgynevezett nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot (erről bővebben itt olvashat).


Az Alkotmánybíróság sajtófőnöke, Sereg András hétfőn jelentette be, hogy az Alkotmánybíróságon sem függesztik ki a nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozatot. A testület ugyancsak arra hivatkozott, hogy az Ab tagjai az Alkotmánybíróság hatásköréből adódó feladatokon kívül politikai tevékenységet nem folytathatnak, a politikai nyilatkozat kihelyezése az Ab épületében politikai tevékenységnek minősülne.

Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője hétfőn azt közölte: Kovács Tamás legfőbb ügyész jelenleg külföldön van, a leghamarabb szerdán tudnak választ adni a kérdésben.

A Köztársasági Elnöki Hivatal az [origo]-val hétfőn azt közölte, hogy a következő államfő feladata lesz meghozni a döntést, hogy kifüggesztik-e a nyilatkozatot vagy sem. Ez azt jelenti, hogy Sólyom László mandátumának lejártáig, tehát augusztus 5-ig nem fogják kifüggeszteni a nyilatkozatot. Schmitt Pált, a Fidesz-KDNP jelöltjét június 29-én választotta meg a parlament köztársasági elnökké, így ő fogja eldönteni, hogy kikerül-e a falra a nyilatkozat a Sándor-palotában.