Bevenné Orbánék gyomra a nagyra nőtt LMP-t

Vágólapra másolva!
A Jobbik és az MSZP vállalhatatlan, az LMP-nél viszont vannak olyan emberek, akikre érdemes odafigyelni, ráadásul a két párt szavazótábora nem áll távol egymástól - állították az [origo]-nak a Fidesz befolyásos politikusai. A Fidesz szerintük épp ezért nem bánná, ha az LMP meg tudna erősödni, akár a szocialisták rovására is. A két párt közötti együttműködésre az önkormányzati választások után nyílhat lehetőség, bár az LMP frakcióvezetője az [origo]-nak kijelentette: nem működnek együtt senkivel.
Vágólapra másolva!

"Ha Schiffer elnök úr megengedi, egy vitát nem vívnék meg minden héten önnel itt a parlamentben. A múltkor, a kormányprogram vitája kapcsán már elmondtam, hogy a rendszerekről szóló vitát talán a parlamenti padsorokon kívül érdemes megvívnunk. (...) Kérem az ön türelmét és megértését e tekintetben" - mondta Orbán Viktor kormányfő június 8-án az országgyűlésben. Orbán ekkor ismertette a parlamentben a kormány 29 pontos akciótervét, az ellenzéki kritikák közül a kormányfő leghosszabban az LMP frakcióját vezető Schiffer András felvetéseire reagált.

Nem ez volt a Fidesz egyetlen gesztusa az LMP felé. Múlt hét szerdán Orbán ellátogatott az LMP frakcióülésére, a találkozó lehetőségét pedig nemcsak az ellenzéki párt, hanem maga Orbán is kereste korábban. A múlt heti találkozó volt az első alkalom, hogy a miniszterelnök elment egy ellenzéki párt frakcióülésére. A Fidesz ezen kívül több olyan módosító javaslatot is támogatott az országgyűlésben, amelyeket az LMP-sek nyújtottak be a kormánypárti képviselők törvényjavaslatihoz. Ugyancsak a Fidesz szavazataival vették napirendre az LMP kampányfinanszírozásról szóló törvényjavaslatát.

Lamperth Mónika lehúzza a redőnyt

Ezek tudatos lépések voltak, a Fidesz célja, hogy az MSZP ne tudjon újra megerősödni, hanem az LMP szerezze meg a baloldali és liberális szavazók többségét - mondta az [origo]-nak hétfőn a Fidesz egyik befolyásos, meghatározó politikusa. A politikus szerint ennek a stratégiának a része, hogy a Fidesz hivatalos kommunikációja szerint két szélsőséges párt van: az egyik, a magát a Fidesz szerint a törvények fölé helyező MSZP, illetve a törvényen kívüli Jobbik. Az LMP-re viszont semmilyen bélyeget nem ragasztott a Fidesz - fogalmazott a politikus.

Az MSZP vállalhatatlan, a Jobbik szalonképtelen, az LMP egyelőre egy kihúzatlan sorsjegy, velük akár jó irányba is haladhat az együttműködés - mondta az [origo]-nak egy másik meghatározó, kormányzati pozíciót is betöltő fideszes politikus. Szerinte az LMP-nek tett gesztusok oka, hogy az ellenzéki pártok közül egyedül ebben a pártban vannak olyan politikusok, akikre érdemes odafigyelni. "Ha Lamperth Mónika feláll beszélni a parlamentben, az ember automatikusan leengedi a redőnyt, ha Schiffer András áll fel, rá már érdemes figyelni" - fogalmazott a politikus. Szerinte ráadásul a Fidesz számára továbbra is fontosak a LMP meghatározó táborát adó városi liberális szavazók, szerinte 1998-ban a Fidesz úgy tudta megnyeri a választásokat, hogy az SZDSZ-ből kiábrándult szavazók egy része hozzájuk csapódott.

"Zöld selyempapírba csomagolt SZDSZ"

A Fidesz és az LMP viszonya az áprilisi választási kampányban sem éleződött ki. Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke április végén a Heti Válasznak adott interjúban azt mondta az LMP-ről: "Sokan zöld selyempapírba csomagolt SZDSZ-nek titulálják őket. Van ebben valami, így bennem is él némi bizalmatlanság velük szemben. Amiért viszont mégsem veszem őket egy kalap alá a szalonképtelen erőkkel: csak a jövőben dől el, hogy az SZDSZ rossz, szélsőséges hagyományainak folytatói vagy a magyar liberalizmus megújítói akarnak-e lenni. Tény az is: a másik két párthoz képest mindenképp üdítő volt az a stílus, amelyet az elmúlt hetekben képviseltek". A kampány alatt az LMP-nek inkább az MSZP-vel volt konfliktusa, a szocialista párt a második forduló előtt három választókerületben visszalépett arra hivatkozva, hogy ezzel szeretné támogatni az LMP jelöljeit, és közölte, ha az LMP nem működik velük együtt, a párt felelőssége lesz, ha a Fidesz kétharmadot szerez. Az LMP visszautasította az együttműködést.

A két párt együttműködésének lehetősége legkorábban az őszi önkormányzati választásokon merülhet fel. Az [origo]-nak nyilatkozó befolyásos fideszes politikusok azt mondták, amennyiben ősszel a Fidesz nem tudna többséget szerezni a fővárosi közgyűlésben, az ellenzéki pártok közül egyedül az LMP-vel képzelhető el valamilyen szintű együttműködés. Ez nem azt jelenti, hogy a Fidesz már most az LMP-vel való együttműködésben gondolkodna, a Fidesz hivatalos kommunikációjában pedig rendre megkerüli az erre vonatkozó kérdéseket. Tarlós István, a Fidesz főpolgármester-jelelöltje az [origo]-nak korábban erről azt mondta: van forgatókönyve arra az esetre, ha nem sikerül a közgyűlésben többséget szerezni, erről azonban szerinte még korai beszélni.

A Medián júniusi felmérése szerint a teljes népességen belül az MSZP támogatottsága 10, az LMP-é 3 százalékos. Ez alapján az LMP-nek nem sok esélye van arra, hogy átvegye a szocialisták szerepét. Ugyanakkor az LMP Budapesten 12,8 százalékot szerzett az áprilisi választásokon, ami sokkal jobb eredmény, mint 7,5 százalékos országos átlaguk.

A Forsense 2010 első hónapjaiban végzett kutatásai alapján az LMP támogatóinak többsége minden párttól távol áll. "A Fideszt négytizedük, az MSZP-t egyharmaduk ellenszenvesnek tartja, hasonló véleményen vannak az MDF-ről és az SZDSZ-ről is, a Jobbikot pedig majdnem háromnegyedük utasítja el" - olvasható a közvélemény-kutató intézet jelentésében. A Forsense kutatása szerint az LMP szavazóinak kétharmada "2009 elején még bizonytalan volt abban, hogy melyik pártot válassza, további 25 százalék viszont akkor még a szocialisták szavazójának mondta magát". A Forsense azonban azt is megjegyzi, hogy az LMP a Fidesztől szerezte szimpatizánsainak 24 százalékát.

"Oldja meg" a Fidesz

A gesztusok ellenére a két párt kapcsolata korántsem zökkenőmentes. Az LMP élesen bírálta a kormány 29 pontos gazdasági akciótervet, azt állítva, hogy a kormány a szegényebb társadalmi rétegekre nincs tekintettel, csak a középrétegeknek kedvez. Az LMP bírálta a kormánypártok jelölési gyakorlatát is, többek között azt, hogy Domokos László fideszes képviselőt nevezzék ki az Állami Számvevőszék élére. Az LMP "vérlázítónak" nevezte a Fidesz médiacsomagját, az ellenzéki párt frakciója pedig sárga lapot mutatva a kormánypártoknak kivonult az ülésteremből, amikor a parlament az önkormányzati választási törvényről szavazott.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője az [origo]-nak azt mondta: a Fidesz csak kisebb jelentőségű ügyeknél fogadta el az LMP módosító javaslatait, a fontosabb ügyekben azonban a kormánypárt nem egyeztetett az ellenzékkel, nem törekedett a konszenzusra. Az LMP-nek az átláthatóság növeléséről szóló javaslatait indoklás nélkül leszavazta a Fidesz - mondta a frakcióvezető, aki szerint ez a lényeg, nem pedig a kisebb jelentőségű javaslatok elfogadása. Schiffer szerint az önkormányzati választásokon nem akarnak együttműködni senkivel. "Oldja meg" - mondta a frakcióvezető arra kérdésünkre, hogy mi lesz akkor, ha nem lesz többsége a Fidesznek a fővárosban.