Meg nem erősített hírek szerint benyújtotta lemondását a Duna Tv sokat támadott elnöke

Vágólapra másolva!
Az MTI információja szerint benyújtotta lemondását Cselényi László, a Duna Tv elnöke, de az értesülést sem a Duna Tv, sem a kuratórium elnöke nem erősítette meg. Cselényi a múlt héten kényelmetlen helyzetbe került, miután a televízió működését felügyelő közalapítvány fideszes kurátora bejelentette, gyanús szerződéseket talált a televíziónál. A csatorna több mint egymilliárd forint értékben kötött megállapodásokat olyan rejtélyes körülmények között működő cégekkel, amelyek aztán a műsorok gyártását továbbadták más vállalkozásoknak.
Vágólapra másolva!

Benyújtotta lemondását Cselényi László, a Duna Televízió elnöke - közölte pénteken az MTI a televíziót felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumához közeli forrásra hivatkozva. Az MTI szerint Cselényi László a kuratóriumi elnökség csütörtök esti ülésén beszélt döntéséről, amelyet azonban hivatalosan csak a jövő héten jelent be.

A Duna Televízió Zrt. elnöke, Cselényi László lemondásáról szóló MTI-hírt sem Cselényi László, a közmédium elnöke, sem a Duna Televíziót felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány Kuratóriumi Elnöksége nem erősíti meg - közölte a televízió az [origo] kérésére pénteken küldött közleményében, igaz, a közlemény nem is tagadja az MTI értesülését. Szabó László, a Duna Tv-t felügyelő kuratórium elnökségének Fidesz által delegált tagja mindössze annyit mondott, hogy csütörtökön este a kuratórium ülésezett, de a résztvevők abban állapodtak meg, hogy jövő csütörtökig, a következő ülésig nem nyilatkoznak az ott elhangzottakról.

Az [origo] pénteken este telefonon elérte Halák Lászlót, a kuratórium elnökségének MSZP által delegált tagját, aki azt mondta, részt vett a csütörtöki ülésen, de arról semmit nem szeretne mondani, ahogy az MTI hírét sem akarta kommentálni.

Furcsa szerződések

A Duna Televíziót felügyelő közalapítvány Fidesz által delegált kurátora múlt hét elején azt állította: két gyanús szerződésre bukkantak a televíziónál. Szabó szerint mindkét esetben a produkció külső gyártására szerződött cég lényegesen kisebb összegért továbbadta a tényleges műsorkészítést. A fideszes kurátor ezért vizsgálatot sürgetett, és azt javasolta, hogy a közalapítvány akár büntetőjogi lépéseket is tegyen.

A Szabó által kifogásolt szerződések azon szerződések közé tartoznak, amelyeket a Duna Tv abból a 2,34 milliárd forintból fizetett, amit tavaly novemberben Jánosi György szocialista képviselő indítványára szavazott meg a Duna Tv-nek a parlament. Cselényi akkor azt ígérte, hogy a plusztámogatást - amelyet eredetileg az MTV-nek szántak - többek között új sorozatokra és a filmkínálat bővítésére fordítják majd.

Az [origo] több cikket közölt a kifogásolt szerződésekről. A pénzből a Duna Tv összesen nyolc sorozatot rendelt meg külsős cégektől. Két ifjúsági sorozat, három felnőtteknek szóló sorozat és három dokumentumsorozat készül a szerződések alapján. Cselényi László az [origo] birtokába került levélében azzal indokolta a külsős cégek megbízását, hogy ezeket a produkciókat "a Duna Televízió sem személyi, sem technikai kapacitását, felszereltségét tekintve nem tudná kivitelezni", de ezek olyan produkciók, amelyket "egy 'nagykorú' televíziónak kötelessége felmutatni". A nyolc sorozatra összesen 1,358 milliárd forintot fizet ki a Duna Tv a szerződések szerint.

Különös cégek

A nyolc tervezett sorozatból kettőre - a Suli-buli és az Egy különleges ember története címűekre - Turi János Sándor titokzatos cégeivel kötött szerződést a Duna Tv, de mint azt az [origo] a Nemzeti Filmirodától megtudta, a sorozatokat valójában Kálomista Gábor filmproducer és rendező cége készíti a Duna Tv által fizetett ár töredékéért (a két szerződés részleteiről és Turi érintett cégeiről ebben a cikkünkben olvashat részletesen). A Balaton történetéről szóló sorozatot is Turi egyik cégétől rendelte meg a Duna Tv.

A Duna Tv nyilvános szerződései szerint Turi cégein kívül még három céggel szerződött a sorozatokra a csatorna. Ezek közül kettő nem sokkal a több százmilliós szerződések megkötése előtt alakult, székhelyüket több tucat másik céggel osztják meg, egy-egy panelház földszinti kis irodájában. Az ismeretlen és utolérhetetlen producerek minden esetben ismert filmipari vállalkozásoknak adták tovább a munkát (ezekről a cégekről ebben a cikkünkben olvashat részletesen).

A Duna Tv-t felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány hétfői ülésén egyhangú határozatot hozott arról, hogy felkérik a Duna Tv elnökét, Cselényi Lászlót, hogy adjon teljes körű információt a felügyelőbizottságnak azokról a szerződésekről, amelyeket Szabó kifogásolt. Egyúttal a felügyelőbizottságot is felkérték arra, hogy folytasson le részletes vizsgálatot a kifogásolt szerződések "jogszerűségéről, gazdasági hatékonyságáról, azok piaci ár-érték arányairól, beleértve a szerződő partnerek alvállalkozói szerződéseit is". A vizsgálatra a közalapítvány tizenöt napot adott.

Egy gazdag év

Az utóbbi bő fél évben látványosan beerősített a Duna Tv, több új műsorral jelentkezett, illetve sorra állt elő a különböző tervekkel. Egy év eleji összeállításunkból például kiderült, hogy míg a nagyobb kereskedelmi csatornák 2009-hez képest visszafogottabb költségvetésre készülnek, addig a Duna Tv (és a Viasat) több kiadással számolt 2010-re.

A műholdon fogható, részben a határon túli magyaroknak szóló közszolgálati adó annak eredményeként kezdhetett költekezésbe, hogy tavaly ősszel az országgyűlés mintegy 3,2 millió forint pluszforrást biztosított számára. Az akkori szocialista többségű parlament az után döntött az eredetileg az MTV-nek szánt pénz átcsoportosításáról, hogy az a kormánypárt által kifogásolt döntéseket hozott (például felmondta a Nap-kelte szerződését).

Cselényi László egy tavaly novemberi nyilatkozatában a parlamenti döntést nem kommentálta, de látványos változásokat ígért 2010-re. "Millió területen felhasználható, a műszaki fejlesztés, a díszlet, a honlap építése, sok dolog szóba jöhet. Kulturális szerepünket és közéleti tartalmainkat erősítjük, és előre iszunk a medve bőrére, mert a támogatástól függetlenül indul az új, reggeli műsorunk" - fejtegette akkor Cselényi.

2005 óta elnök Cselényi

Cselényi László 2005. február 17. óta a Duna Tv elnöke. A csatornát felügyelő, 31 tagú Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriuma 25 szavazattal választotta meg elnöknek, öten szavaztak ellene. A szavazás előtt a pártdelegáltakból álló nyolctagú kuratóriumi elnökség hat vokssal szavazta meg elnökjelöltnek a tisztségre. Megválasztása után az új elnök azt MTI-nek azt mondta: saját arculatú, markánsan nemzeti, össznemzeti jellegű kulturális-művészeti csatornát kíván a Duna Televízióból létrehozni.

Cselényi László televíziós rendező, szerkesztő 1951-ben született Kolozsváron, ahol a hetvenes években pszichológiát, majd Bukarestben rendezést tanult. Szülővárosa bábszínházában rendező volt, majd 1977-től négy éven át Bukarestben, a román televízió magyar adásánál dolgozott rendezőként, szerkesztőként. Ugyanilyen beosztásban dolgozott 1983-as áttelepülése után 13 esztendőn keresztül a Magyar Televízióban. 1996-tól a Duna Televízió szerkesztője, 2002 óta Uránia Filmszínház ügyvezetője.