Kihagyott ingyenebédért is feketelistára lehet kerülni Hódmezővásárhelyen

Vágólapra másolva!
Meglepve fedezte fel magát, a hódmezővásárhelyi önkormányzat szerint a segélyekkel visszaélők és munkakerülők nevét tartalmazó szégyenlistán több olyan helyi, aki állítása szerint nem trükközni akart az önkormányzati segélyekkel. Hódmezővásárhelyen sokan nem értik, miért elég a feketelistára kerüléshez az, ha valaki nem ebédel meg az önkormányzat pénzén. A listára felkerült egyik férfi szerint akár életeket is tönkre tehet a lista, bár az önkormányzat állítja, nem akarta kellemetlen helyzetbe hozni a listán szereplőket.
Vágólapra másolva!

"Én vagyok a feketelistán? Az ebédért?" - értetlenkedett egy idős asszony, akit Hódmezővásárhely külvárosában, egy önkormányzati sorház egyik apró lakásában találtunk meg. Az asszony neve ugyan nem, de két fiáé és két unokájáé szerepel azon a listán, amely a hódmezővásárhelyi szociális támogatásokkal visszaélők nevét tartalmazza. Az önkormányzat szerdán hozta nyilvánosságra honlapján azok névsorát, akik nem voltak hajlandók közmunkát vállalni, vagy éppen nem mentek el az ingyenebédért.

A hódmezővásárhelyi polgármester, Lázár János - a Fidesz országgyűlési képviselője, és frakcióvezetője - ötlete volt, hogy a segélyekkel visszaélők nevét hozzák nyilvánosságra. Ezután került ki a honlapjukra a több mint négyszáz nevet tartalmazó lista, a nevek mellett pedig ilyen megjegyzések sorakoznak: "nem ment el az ingyenebédért", "nem jelent meg a közcélú kiközvetítésen", "nem vállalta a felajánlott közcélú munkát", "nem vitte el az ebédjegyet".

A város szerint mindez visszaélés, mert sokan várnak munkalehetőségre, és sokan szeretnének ingyen étkeztetést is, de nem mindenkinek jut a támogatásból. Az önkormányzat azt feltételezi, hogy aki nem akar a 28 800 forintos segély helyett minimálbért keresni közmunkával, vagy nem is megy el a neki megítélt élelmiszercsomagért, az valójában nem rászoruló, hanem visszaél a juttatásokkal. Ezzel pedig mások elől veszi el a segítség lehetőségét.

"Nem akarok kapirgálni"

Az [origo] által felkeresett, a listán szereplő hódmezővásárhelyiek azonban nem tartják magukat csalónak. Egy 30 éves, lakótelepi lakásban élő nő azt mondta, dühös a történtek miatt. A neve mellett megjelölték, hogy nem ment el a közmunka-közvetítésre, majd nem fogadta el a felajánlott munkát. A rádióban hallott a listáról, és azt állította, meglepődött, hogy a neve rajta van. Munkanélküli voltam, aztán egy hónapig kaptam ezt a szociális segélyt (a 28 800 forintos, úgynevezett rendelkezésre állási támogatást), aztán meg találtam munkát - mondta. Hozzátette, valóban járt az önkormányzatnál, de megmondta, hogy nincs szüksége a felajánlott állásra.

"Én annál képzettebb vagyok, nem akarok kapirgálni" - utalt arra, hogy Hódmezővásárhelyen városszerte füvet kaszáló, parkot gondozó sárga mellényes közmunkásokat lehet látni. A fiatal nő azt mondta, nem vétkezett, és nem élt vissza a segéllyel, hiszen mindössze egy hónapig kapta. "Nem vettem fel semmit, ami nem jár" - mondta, majd mérgesen hozzátette, "így akár a polgármester zsebében is turkálhatnánk".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az ebéd miatt kerültek a listára az idős asszony fiai

Indokolatlannak tartja, hogy felkerült a feketelistára az a 46 éves férfi is, aki a lista szerint nem jelent meg közcélú kiközvetítésen. Tudósítónknak azt mondta, korábban ugyan valóban munkanélküli volt, de január elején vállalkozó lett. "Aznap bevittem a vállalkozói igazolványomat a lakosságszolgálati irodába, és bejelentkeztem helyi adóra" - mondta. Úgy gondolta, hogy ezzel kikerült a segélyezettként nyilvántartottak közül, de aztán februárban kapott egy hívást a közmunka-közvetítésre. A levelet - mondta - félreértésnek tekintette és félretette, majd elfelejtkezett róla. Szerdán pedig már egy megyei lap tudósítója hívta fel azzal, hogy a visszaáélők közé került a neve. A férfi azt mondta, nagyon rosszul esett neki az eljárás, és azt állította, ha nem lenne munkája, közmunkát is vállalna, és egyébként sem szeretné "tovább fejni" a rendszert.

A vállalkozó azt mondta, már kapott néhány csodálkozó telefont az ismerőseitől, akik meglátták a nevét a listán. Szerinte ezzel az eljárással "életeket lehet tönkretenni", hiszen nyilvánvalóan senki nem akar majd alkalmazni olyan embert, akinek a neve a munkakerülők, visszaélők között szerepel. A nevek nyilvánoságra hozását túlzónak és büntetésnek tartja, hiszen aki nem vállalja a közmunkát, a mostani szabályok szerint is rosszul jár, elveszíti a segélyt is.

"Ennyi pénzért nem megy ki az utcára"

Egy 25 éves fiú jött csupán zavarba. Róla a listán az szerepel, hogy nem jelent meg a közmunka-közvetítésen. A fiú Hódmezővásárhely egyik külvárosi zártkertes házában él a szüleivel. Azt mondta, valóban kapott levelet, hogy menjen be a közvetítésre, de ő "ennyi pénzért nem megy ki az utcára", ezért inkább "normális munkát" vállalt - ez utóbbi helyen viszont nem jelentették be. Kérdésünkre azt mondta, szerinte nem csinált olyat, amit nem szabad, majd gyorsan elbúcsúzott.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Hódmezővásárhelyi közmunkások ebéd közben

Hódmezővásárhely idén 474 millió forintot fordít a szociális segélyezésre, az állam ennek utólag mintegy 70 százalékát visszatéríti. A valamilyen támogatásban részesülőknek csupán töredéke szerepel a listán - mondta az [origo]-nak a város jegyzője, Korsós Ágnes.

A város nyáron mintegy 300, de a téli időszakban is legalább 150 embernek tud közmunka-lehetőséget biztosítani. A dolgozók, a mindössze 28 800 forintos alaptámogatás, a rendelkezésre állási támogatás helyett a minimálbért kereshetik meg. Körülbelül kétezren részesülnek jelenleg ilyen támogatásban, akiknek hatvan százaléka, a jegyző szerint szeretne munkát vállalni, mintegy húsz százalék egészségügyileg alkalmatlan, és a maradék egyötödre jellemző, hogy nem akarja elvállalni a felajánlott közmunkát, vagy nem is megy el a kiközvetítésre.

A munka, amit az önkormányzat biztosítani tud, többnyire a város parkjainak, közterületeinek rendezéséből - gyomlálásból, kertészkedésből, söprésből, szemétszedésből - áll. A jegyző szerint ez megfelelő munka, hiszen a közmunkások többsége szakképzetlen. A szakképzettséggel rendelkezők, a város közmunkásait irányító Szőke Szabolcs szerint a fűnyíró, fűkaszáló, sövényvágó gépeket kezelhetik. A közmunkából a magánszférába egyelőre ritkán vezet az út, a jegyző szerint ez nem jellemző.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Sokaknak nem jut közmunkahely az önkormányzat szerint

Többre tartják magukat

A munka visszautasításának gyakori indoka, hogy a jelentkezők többre tartják magukat, sokszor viszont a visszautasítások mögött olyan emberek állnak, akik csak segélyből akarnak élni. Másoknak pedig van munkájuk, csak éppen nincsenek bejelentve, és a támogatást jövedelemkiegészítésként értelmezik. Korsós Ágnes szerint a mintegy 400 nevet tartalmazó listán tényleg olyanok szerepelnek, akik nem akarnak együttműködni a hivatallal, és nem tartják vele a kapcsolatot.

Havasi Katalin, Hódmezővásárhely önkormányzati képviselője szerint a lista nyilvánosságra hozása a polgármester ötlete volt. Azt akarják kifejezni vele, hogy a közpénzekből fizetett támogatás nem "szabad dézsma", és a listán szereplők, igénylők és rászorulók százai elől vették el a lehetőséget. A képviselő szerint az ingyenebéden túl a közmunkára is jóval több a jelentkező, mint ahány ember számára van hely. "Minden visszaélő neve fel fog kerülni a honlapra" - ígérte.

Az [origo] kérdésére, hogy milyen hatással lesz a lista közzététele az azon szereplő emberek életére, azt válaszolta: talán rájuk is hatása lehet, de inkább a közösség szemléletének a megváltoztatása a fontos. Azt a képviselő elismerte, hogy nem kértek engedélyt a listán szereplőktől a nevük nyilvánosságra hozására, de "jogsértést nyilvánosságra hozni nem jogsértő", és aki ezt nem ismeri el, az "fordítva ül a lovon".

A polgármester pénteki közleménye szerint az ügyfélszolgálatukon kifüggesztettek egy tájékoztató táblát arról, hogy ha valaki jogosulatlanul veszi igénybe a támogatást, "ezen történést várhatóan nyilvánosságra hozzuk". Az igénylők emellett felhatalmazták a hivatalt az adataik kezelésére, amikor a segélykérő nyomtatványokat kitöltötték - olvasható a szövegben. Havasi Katalin szerint számítottak rá, hogy "aki kimondja a tabunak számító tényeket, politikai támadásokra számíthat".

Jogvédők támadják a döntést

A lista kikerülése ellen csütörtökön tiltakozott a Társaság a Szabadságjogokért, és az LMP, az adatvédelmi ombudsman munkatársa pedig a Magyar Rádiónak jogszerűtlennek nevezte a nevek nyilvánosságra hozását. A TASZ szerint a cél az emberek megalázása volt, amelyre "semmilyen alkotmányos érdek nem jogosít fel", az LMP közleménye szerint pedig "szegényüldözésről" van szó, és elutasította "a rászoruló állampolgárok pellengérre állítását".

A polgármester közleményben reagált minderre, szerinte a lista "nem a támogatásért folyamodók ellenére, hanem a lakosság tájékoztatása érdekében készült". Szerinte a hódmezővásárhelyiek olyan világban szeretnének élni, ahol "nem csak a bűnözőknek vannak jogaik", és akik a közösséget megrövidítik, vagy kijátsszák a támogatási rendszert, azoknak nem csak jogaik, hanem kötelezettségeik is vannak.