Erőszakkal katétereztek meg egy gyanúsítottat

Vágólapra másolva!
Jogellenesen vettek vér- és vizeletmintát egy gyanúsított férfitól, rendőri közreműködéssel, miután előállították - közölte a Független Rendészeti Panasztestület. A férfi magától nem tudott vizeletmintát produkálni, de hiába kérte, hogy várjanak, a rendőrök lefogták, amíg az orvos megkatéterezte.
Vágólapra másolva!

A Független Rendészeti Panasztestület (FRP) vizsgálata szerint jogellenesen vettek vér- és vizeletmintát egy bűncselekménnyel gyanúsított férfitól, miután a rendőrök bevitték az orvosi ügyeletre. Március 6-án hajnalban a rendőrök bűncselekmény gyanúja miatt előállítottak egy férfit a kapitányságon. Mivel felmerült a gyanú, hogy ittasan vezetett, a rendőrök a vidéki város orvosi ügyeletére szállították, hogy vér- és vizeletmintát vegyenek tőle - írta a szervezet a település nevének említése nélkül csütörtöki közleményében.

Mivel a férfi nem volt képest vizeletet adni, arra kérte a rendőröket, hogy várjanak, de a rendőrök ekkor kijelentették: katéterrel fognak vizeletet venni tőle. A férfi ellenállt, a rendőrök ezért hanyatt fektették a vizsgálóágyon és erővel lehúzták a nadrágját, és orvosi segítséggel hajtották végre a katéteres vizeletvételt. Vért is vettek tőle, miután az orvos a férfi ingének ujját ollóval felvágta.

A Független Rendészeti Panasztestület megállapította: az eljárás jogsértő volt, mivel a jogszabályok ilyen esetben nem adnak lehetőséget a katéteres mintavétel kikényszerítésére, és súlyosan csorbította a férfi tisztességes eljáráshoz, emberi méltósághoz, egészséghez és testi épséghez való jogát. A testület szerint a mintavétel csak bizonyos esetekben kényszeríthető ki, de mivel nem ez volt a helyzet, az intézkedés jogellenes volt.

A testület az állásfoglalását elküldte Hatala József országos rendőrfőkapitánynak.