Boross szerint korlátozni kellene az Alkotmánybíróság hatáskörét

Vágólapra másolva!
Túl nagy az Alkotmánybíróság szerepe, ezért korlátozni kellene a beavatkozási körét, és meg kellene határozni azt is, hogy kik fordulhatnak a testülethez - mondta Boross Péter egykori miniszterelnök, aki tagja az új alkotmányt előkészítő bizottságnak. A korábban MDF-es politikus - aki az MTV reggeli műsorának nyilatkozott - úgy tartja, a köztársasági elnöknek igazodnia kell a kormányhoz.
Vágólapra másolva!

Boross Péter egykori miniszterelnök elképzelhetőnek tartja az Alkotmánybíróság (Ab) beavatkozási körének korlátozását, és szerinte azt is meg kellene határozni, hogy kik fordulhatnának a testülethez. Az új alkotmányt előkészítő bizottság tagja erről az MTV reggeli műsorában beszélt. A volt kormányfő szerint a köztársasági elnöknek nem önálló program, hanem a kormány politikája alapján kell tevékenykednie.

Az egykori MDF-es politikus szerint túlzó, hogy az Ab jelenleg egyszerre látja el az egykori közigazgatási bíróságok és egy második kamara szerepét. Az is probléma, hogy a testület határozatait sokszor figyelmen kívül hagyja a törvényhozás - tette hozzá.

Boross azt mondta, egy korábbi újsághírrel ellentétben nem igaz, hogy azt javasolta: a jövőben a kormányfő nevezze ki a Legfelsőbb Bíróság elnökét. Viszont azt tartja kívánatosnak, hogy a miniszterelnök terjessze elő a jelöltet a parlamentnek.

Boross az államfő szerepéről is beszélt, szerinte a köztársasági elnöknek igazodnia kell a kormány politikájához, nem szabad engednie az autonóm vonzódásoknak. Hozzátette, ezzel nem Sólyom László tevékenységére célzott, csupán általánosságban beszélt.

A politikus szerint nem elég az alkotmányhoz csupán új preambulumot írni, mert egy új alkotmány "elemi országos érdek".