Tudja meg, mennyi pénz maradhat a zsebében jövőre!

Vágólapra másolva!
Egykulcsos, 16 százalékos szja, növekvő, több gyerek után jelentősen megugró családi adókedvezmény, kevesebb adóbevallás. Benyújtotta az új adótörvényeket a kormány. Ismerje meg a részleteket!
Vágólapra másolva!

Benyújtotta a parlamentnek a 2011-es adótörvény-javaslatot Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szombaton, a javaslat szövegét itt olvashatja (pdf).

A javaslat szerint a jelenlegi sávos személyi jövedelemadó-rendszert felváltja az egykulcsos adózás, ami azt jelenti, hogy a magánszemélyek valamennyi jövedelmük után 16 százalékos adót fizetnek. Az adójóváírás megmarad, de szigorúbb feltételekkel vehető igénybe. Az eddigi 15 100 forint helyett 12 100 forint igényelhető majd vissza 2011-től havonta. A kedvezményt, amely gyakorlatilag a minimálbér adómentességét biztosítja, évi 2 millió 750 ezer forintos jövedelemig teljesen, efölött 3 millió 960 ezer forintig csökkenő mértékben vehető igénybe.

A törvényjavaslat szerint a kormány jelentősen növeli a családi adókedvezményt, amelyet az adóalap csökkentésére lehet használni. A javaslat szerint egy és két eltartott esetén 62 500 forintot, három vagy több eltartott esetén 206 250 forintot le lehet vonni havonta és eltartottanként az adóalapból. Eltartottnak számít a gyerekeken kívül a fogantatás utáni 91. naptól a magzat is, illetve a saját jogon családi pótlékra jogosultak, illetve a rokkantsági járadékban részesülők is.

Nemcsak a személyi jövedelemadó kulcsa módosul 16 százalékra, de a többi - összevont adóalapba tartozó és a külön adózó - jövedelemé is. Eszerint az osztalék is az egységes kulcs hatálya alá kerül, amely eddig két külön kulccsal szerepelt a szabályozásban: az úgynevezett szabályozott piacnak minősülő országból származó osztalék kulcsa 10, minden másé 25 százalék volt. Ez azt is jelenti, hogy az európai minősített piacról (például a londoni tőzsdéről) származó osztalék adókulcsa emelkedik, az árfolyamnyereség 25 százalékos kulcsa pedig csökken.

Egyelőre megmarad az úgynevezett szuperbruttósítás rendszere, amely szerint az adóalapot a járulékterhekkel növelni kell, vagyis lényegében 1,27-tel meg kell szorozni. A törvényjavaslat ugyanakkor rögzíti, hogy 2012-ben ez a szorzó felére csökken, majd 2013-tól megszűnik.

Az indoklás szerint "a módosítások fő célja a magánszemélyek adóterhelésének érezhető csökkentése, a családok támogatása, az adózás jelentős egyszerűsítése". A javaslat szerint az arányos egykulcsos adórendszer miatt jelentősen egyszerűsödnek az adóelőleg szabályok, és bővül azok köre, akiknek nem kell bevallást benyújtaniuk. Nem kell adóbevallást benyújtani például annak, aki munkaviszonyból származó jövedelemmel rendelkezik, ha a kifizető (a munkaadója) az adóelőleget pontosan állapította meg, és a magánszemély nem számol el költséget, illetve nincs más, bevallásköteles jövedelme.

A jogszabály akkor lép életbe, ha a parlamenti képviselők fele megszavazza azt. Mivel a Fidesznek és a KDNP-nek több mint kétharmados többsége van a parlamentben, az adótörvények módosítása várhatóan nem ütközik majd akadályba.

Ha az egyes adófajtákat érintő változásokra részletesen is kíváncsi, olvassa el alábbi cikkeinket:

Így változik az szja 2011-től

Így változnak a béren kívüli juttatások 2011-től

Így változnak a vállalkozásokat érintő adók

Söralátétnyi bevallást ígértek

Az adórendszer átalakítása már az országgyűlési választások előtt is a Fidesz egyik legfontosabb ígérete volt. Orbán Viktor a kormány első akciótervének ismertetésekor beszélt az adózással kapcsolatos terveikről is. Akkor azt ígérte, két év alatt egykulcsos családi adózást vezet be a kormány, az szja kulcsa egységesen 16 százalék lesz. A júniusi bejelentés óta is csak az ez az egy szám volt ismert a jövő évi adórendszerből. A kormány tagjai arról is többször nyilatkoztak, hogy megszüntetik az adójóváírás lehetőségét is, de nem beszéltek arról, hogy ezt hogyan, mennyi idő alatt vezetik ki az adórendszerből.

Bár korábban Orbán épp azzal érvelt az, az egykulcsos adórendszer ellen, hogy ebben nem lehet érvényesíteni a családi adózás szempontjait, az első akcióterv bejelentésekor azt mondta, hogy össze tudják egyeztetni a kettőt. Orbán Viktor azt ígérte, az új adórendszer a családi, egykulcsos adózás miatt igazságosabb lesz, mint a jelenlegi, és jóval egyszerűbb is. A miniszterelnök többször példálózott azzal, hogy az adóbevallás egy söralátét nagyságú papíron el fog férni.