Jogsértő volt a kerekes székes rab felborítása az ombudsman szerint

Vágólapra másolva!
Nem akart beszállni a biztonsági öv nélküli rabszállítóba egy megbilincselt kerekes székes elítélt, ezért az őrök rabtársaival rakatták be, és félmeztelenül, a földre borítva szállították. Az elítélt az ombudsmanhoz fordult panasszal, aki megállapította, hogy az elítélt emberi méltósága és a fogyatékkal élők jogai is sérültek.
Vágólapra másolva!

Kizárólag megfelelő biztonsági övvel felszerelt járművel szállítsák ezentúl a kerekes székes fogvatartottakat, a fogvatartottaknak pedig ne adjanak utasítást más fogvatartottal szembeni kényszerintézkedésre - tartalmazza az az ajánlás, amelyet Szabó Máté ombudsman tett a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának. Az állampolgári biztoshoz előzőleg egy kerekes székes elítélt fordult panasszal a vele való bánásmód miatt - közölte az állampolgári biztos hivatala.

A mozgássérült panaszos azzal fordult Szabó Mátéhoz, hogy egy olyan rabszállító járművel fuvarozták, amelyben nem volt biztonsági öv, így - mivel a keze meg volt bilincselve - nem tudott kapaszkodni. A szállítás módja ellen tiltakozva passzív ellenállást tanúsított, levette az ingét, és nem hajtotta a kerekes székét. A felügyelők utasítására végül más fogvatartottak tették a járműbe, ahol és állítása szerint a fémpadlón fekve, félmeztelenül szállították. Az érkezést követően ugyanígy levonszolták a buszról, és látleletet vettek fel sérüléseiről.

Az elítélt panasza alapján már a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának helyettese is lefolytatott egy vizsgálatot, de ennek során nem állapították meg, hogy embertelen, megalázó bánásmód történt volt. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa ezzel szemben arra a következtetésre jutott, hogy a panaszos nem az előállítását akarta meghiúsítani, hanem azt, hogy biztonsági öv nélküli járműben szállítsák. Az pedig semmilyen körülmények között sem fogadható el, hogy a felügyelet "testi kényszer" alkalmazására szólítson fel fogvatartottakat - olvasható az ombudsman közleményében. Az ombudsman szerint a történtek során az elítélt emberi méltósága és a fogyatékkal élők jogai is sérültek.

Ugyanez a panaszos azt is sérelmezte, hogy mozgáskorlátozott létére szigorú biztonsági csoportba sorolták, aminek okáról nem tájékoztatták. Az országgyűlési biztos megállapította, hogy a tájékoztatás hiánya sértette a tisztességes eljáráshoz való jogát. A visszásság ugyanakkor a jogi szabályozásra vezethető vissza, ezért javasolta a közigazgatási és igazságügyi miniszternek, hogy - nemzetközi ajánlásokra is tekintettel - fontolja meg a biztonsági csoportba sorolással kapcsolatos rendelkezések felülvizsgálatát, különös tekintettel a fogvatartottak megfelelő tájékoztatására.