Tarlós: Leváltjuk a közszolgáltató cégek vezetőit

Vágólapra másolva!
Egy kivételével minden fővárosi közszolgáltató cég vezetőit le fogjuk váltani - jelentette be Tarlós István főpolgármester a Hír TV műsorában. Szerinte tarthatatlan, hogy a jelentősebb cégeknél mindenütt vizsgálat folyik.
Vágólapra másolva!

Szerdán egy kivétellel leváltják a fővárosi közszolgáltató cégek vezetőit - közölte Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester vasárnap a Hír TV Kontraszt című műsorában.

"Az az elképesztő helyzet van a közszolgáltató cégeknél már hosszú ideje, hogy a nem vegyes tulajdonú, tehát a nem külföldi-magyar tulajdonú néhány céget leszámítva valamennyi százszázalékos önkormányzati tulajdonú, jelentősebb cégnél rendőrségi vagy ügyészségi vizsgálat folyik. Ez egy elképesztő helyzet, ezért határoztuk el, hogy ezeknek a cégeknek a vezetőit szerdán le fogjuk váltani" - mondta Tarlós István.

A BKV-nál zajló nyomozáson kívül több fővárosi cégnél is vizsgálódik a rendőrség. A Főkert Zrt.-nél hűtlen kezelés gyanúja miatt zajlik nyomozás júniusban. Az eljárásban többek között azt vizsgálja a BRFK, hogy a Főkert és a leányvállalatai kezelésében lévő ingatlanok milyen módon kerültek ki a fővárosi önkormányzat tulajdonából, továbbá az ingatlanértékesítések miatt érte-e hátrány a fővárost.

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. gazdálkodásával kapcsolatban április 21-én rendelt el hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya, ismeretlen tettes ellen. A cég vezérigazgatóját a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki a pusztazámori hulladéklerakó környezetvédelmi beruházásával kapcsolatban, és azóta több embert meggyanúsítottak.

Leépítések jönnek, felülvizsgálják a szerződéseket

A főpolgármester közölte azt is, hogy amit lehet, "vissza akarnak csinálni" az eddigi privatizációkból. Például a vegyes tulajdonú cégeknél - mindenekelőtt a vízműveknél, de a csatornázási és a gázműveknél is - felül fogják vizsgálni a privatizációs szerződéseket. "Nem fogunk tréfálni. (...) Ha ezeket a szerződéseket nem fogják nagyon rövid időn belül ezek a külföldi tulajdonosok úgy módosítani, hogy a város számára lényegesen kedvezőbbek legyenek, akkor egy jogászcsapat addig fogja keresni a szerződésszegéseket, amíg meg nem találja" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy miről tárgyaltak pénteken a munkatársai a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), Tarlós István úgy válaszolt: a bemutatkozáson túl egy "tapogatózó" megbeszélés folyt az IMF-fel. Kíváncsiak voltak, hogy áll a metróépítés ügye, a BKV problémája és Budapest következő évi költségvetésére is - sorolta.

Azt mondta, nem jön Budapestre csődbiztos, ugyanis a város szorosan vett működése nem könnyen, de azért biztosítható. Hozzátette, körvonalazódik előtte egy olyan elképzelés, amely arról szól, hogy "talán a BKV-t szét kell majd szedni", le kell választani a buszágazatot a kötöttpályás ágazatról. Az, hogy a kötöttpályás ágazat egy maradjon-e, vagy esetleg az is több részből álljon, még nem dőlt el. A részleteket kedden Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterrel "egy hosszú megbeszélésen" fogják kidolgozni - mondta.

Tarlós arról is beszélt, hogy csaknem 1.400 ember dolgozik a Városházán, ami szerinte "megérvelhetetlen" létszám. "Egy 300 fő körüli létszámcsökkenésre bizony fel kell készülni" - mondta.