Különválasztja az érzékeny és a kemény témákat Orbán

Vágólapra másolva!
Várhatóan szerdán jelenti be a kormány újabb gazdaságpolitikai elképzeléseit Orbán Viktor miniszterelnök - állította az [origo]-nak a kormánypárti frakciók több tagja. A részletekről állítólag a képviselők sem tudnak sokat, de a tervek már készen állnak, csak eddig az iszapkatasztrófa miatt nem hozták nyilvánosságra azokat. Bár a kormány Orbán korábbi kijelentései szerint nem készül érzékeny megszorításokra, várhatóan lesznek keményebb elemek a bejelentések között.
Vágólapra másolva!

Szerdán ismerteti Orbán Viktor miniszterelnök a kormány gazdasági intézkedéseit tartalmazó újabb csomagját - mondta az [origo]-nak a Fidesz-KDNP parlamenti frakciójának több tagja. A képviselők szerint Orbán nem a jövő évi költségvetésről árul el részleteket, hanem egy önálló gazdasági és szociális intézkedéseket tartalmazó csomagot ismertet.

A frakciószövetség egyik befolyásos tagja azt mondta az [origo]-nak, hogy az eredeti tervek szerint a kormányfő hétfőn jelentette volna be a csomag részleteit, az iszapkatasztrófa azonban felülírta ezeket az elképzeléseket. Az önkormányzati választások előtt több fideszes politikus is arról beszélt az [origo]-nak, hogy a kormány a gazdasági elképzeléseivel a választosokat követő egy-két héten belül fog előállni. Ehhez képest a Fidesz-KDNP hétfői frakcióülésén is csak a katasztrófával kapcsolatos intézkedések kerültek szóba, a gazdasági csomagról nem volt szó - álították az ülésen résztvevő képviselők.

Orbán miután találkozott az Európai Bizottság elnökével, José Barrosóval, kedd délután azt mondta: Magyarország további lépésekre készül a következő napokban annak érdekében, hogy tartani tudja a költségvetési hiánycélt. A kormányfő a tervezett intézkedésekre nem tért ki, és arról sem beszélt, hogy mikor jelentik be ezeket a lépéseket. Barroso a sajtótájékoztatón megnyugtatónak nevezte a hiánycél tartására vonatkozó magyar törekvéseket. A Magyar Nemzet kedden szintén arról írt, hogy Orbán még a héten előállhat újabb gazdasági terveivel, a kövő évi költségvetést pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán terjeszti a kormány elé.

Konfliktusokat vár Orbán

A jövő évi költségvetés nagy várakozás előzi meg. Ennek oka, hogy Orbán több alkalommal - például a szeptember 4-i kötcsei polgári pikniken - is arról beszélt, hogy komoly kihívások várnak az országra, ezermilliárdokat kell kivonni a gazdaságból, a nehéz döntések pedig konfliktusokat okozhatnak a Fideszen belül is. A költségvetésről egyelőre annyit lehet tudni, hogy a kormány 3 százalék alatt tartaná a hiányt jövőre, vagyis az Orbán-kormány tartani akarja magát azokhoz célkitűzésekhez, amelyeket az előző, MSZP-s kormányok vállaltak az Európai Uniónál.

Korábban több kormánypárti forrás is azt nyilatkozta különböző lapoknak (többek között az [origo]-nak is), hogy a júniusi 29 ponthoz hasonló akcióterv nem készül, az új gazdasági intézkedéscsomag a jövő évi költségvetés lesz. Az Orbán-kormány gazdasági terveit ismertető 29 pontos csomagból derült ki többek között a 200 milliárdos forintos bankadó bevezetése, az egykulcsos 16 százalékos szja terve, valamint azt, hogy a kormány tartani fogják idén a Bajnai-kormány által meghatározott 3,8 százalékos költségvetési hiányt. A Fidesz egyik befolyásos képviselője korábban az [origo]-nak azt mondta: az egyik fideszes képviselő a szeptember eleji Fidesz-frakcióülésen megkérdezte Orbántól, hogy ősszel a kormány előáll-e újabb akciótervvel. A politikus szerint Orbán erre azt mondta: nem készül külön akcióterv.

Orbánhoz hasonlóan minden fideszes politikus igyekezett kiemelni, hogy az emberek mindennapi életét érintő megszorításokra nem készül a kormány. "Én azt gondolom, hogy mindenkinek ki kell venni a részét a teherviselésből, nemcsak állandóan az embereknek. Ezért nem lesznek az embereket kedvezőtlenül érintő megszorítások. Ilyenek nem lesznek" - fogalmazott Orbán egy október elején adott interjúban. Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a Hír Tv-nek adott egyik korábbi interjújában ehhez annyit tette hozzá, hogy "onnan kell pénzt elvenni, ahol van", illetve nem biztos, hogy az ősz örömteli lesz a távközlési és az energetikai cégeknek.

A költségvetés összeállítása előhozta a kormányon belül konfliktusokat. A múlt héten a Magyar Nemzetben több olyan cikk jelent meg, amelyek a költségvetés összeállításáért felelős Matolcsy György lehetséges távozásáról szóltak. Az [origo]-nak több vezető beosztásban dolgozó kormányzati tisztviselő arról beszélt, hogy mindez Matolcsy György gazdasági és Fellegi Tamás fejlesztési miniszter közötti konfliktusra utalhatott (erről szóló cikkünket itt tudja elolvasni). Orbán azonban kiállt Matolcsy mellett és jobbkezének nevezte a gazdasági minisztert.

Orbán várható bejelentéseiről megkérdeztük kedd reggel a Miniszterelnökséget, a kormányfő hivatala választ ígért, ez egyelőre nem érkezett meg.