Kézivezérléssel osztaná a romapénzeket Farkas Flórián

Vágólapra másolva!
Egyetlen helyen, a saját kezében öszpontosítana minden, a cigányszervezeteknek járó támogatást Farkas Flórián, romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztos. Farkas egy hangfelvétel tanúsága szerint azt mondta: nem fog egyetlen fillért sem adni olyan szervezeteknek, amelyet nem a saját maga által vezetett Lungo Drom színeiben vezetnek. 
Vágólapra másolva!

A saját kezében öszpontosítaná a cigányszervezetekenk járó támogatásokat Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztos. Egy, az interneten közzétett hangfelvétel szerint Farkas egy budapesti fórumon azt mondta: azok a kisebbségi képviselők, romaszervezetek, amelyek nem mennek be az általa felvázolt rendszerbe, nem kapnak pénzt. Úgy fogalmazott: nem tesz egy fillért sem olyan országos vagy területi cigány önkormányzatba, amelyet nem az általa irányított szervezet színeiben vezetnek. "Ha nem jöttök be a rendszerbe, és az nem lesz átlátható, abban nem lesz pénz" - jelentette ki Farkas, akit az MTI szerdán többször is keresett, de nem sikerült elérnie.

Farkas a 12 perces hangfelvételen utalt arra, hogy már zároltatta minden állami támogatás, pénzforrás kifizetését, és csak néhány esetben engedélyezett ösztöndíj-kifizetéseket olyanoknak, akiknek a továbbtanulása veszélybe került. Szavai szerint zárolva lesz a pénz mindaddig, amíg a január 9-én esedékes kisebbségi választás után a testületek meg nem alakulnak, "amíg ott olyan hiteles vezetők nem lesznek, akikben én megbízok, akiket ismerek, mert a javaslatot, ha úgy teszik, a döntést én hozom meg" - mondta.

A miniszteri biztos úgy fogalmazott: megszűnik az "alapítványosdi játszma", ami eddig jellemző volt a támogatások elosztásánál. A Macika (Magyarországi Cigányokért Közalapítvány), Kisebbségi Közalapítvány, OFA (Országos Foglalkoztatási Közalapítvány) meg a többi, megszűnnek, ezentúl a pénz kezelése egy helyen lesz, és azt ő irányítja. "Én irányítom. Ebben én fogok dönteni. Én rakom be oda azokat az embereket, akik majd meghozzák a javaslataikat, mert nincs értelme, hogy alapítványokba toljuk be a pénz, miközben nincsenek programok" - fogalmazott Farkas.

A Lungo Drom elnöke szerint az új tárcaközi bizottság, amelynek ő a társelnöke, két-három havonta az összes minisztériumot beszámoltatja a romatámogatásokra szánt forrásaikról, programjaikról, így a tudtukon kívül semmilyen döntés nem születhet. A 2011-es költségvetés-tervezetre utalva Farkas azt mondta, nem fog olyan javaslatot tenni, amelyben nem látja a múltat, a jövőt, hogy a pénz garantáltan jó helyre fordítják. "Véget akarok vetni annak, hogy csak morzsákat kapjunk" - fogalmazott a képviselő.

Farkas szerint a jelenlegi Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) "a nullával egyenlő politikát folytatott", és ennek véget kell vetni. Ezután - a hangfelvétel szerint - fórumon részt vevő kisebbségi önkormányzati képviselők egyhangú szavazással megalakították az ideiglenes FCÖ-t, és elnökké választották Gáspár Szilviát, társelnökké pedig Benga-Oláh Tibort, Csóka Jánost, Kozma Blankát és Lakatos Lászlót. A "megszavazott" képviselők egy-egy civil szervezetet képviselnek.

Az Országos Választási Bizottság az országos kisebbségi választásokat január 9-re tűzte ki. Csak a települési kisebbségi önkormányzat tagjai - tehát akiket az október 3-i kisebbségi választáson kisebbségi képviselővé választottak - voksolhatnak. Az elektorok a területi és az országos kisebbségi önkormányzat tagjairól lista alapján döntenek. Országosan a legtöbb mandátumot a Lungo Drom szerezte, míg a fővárosban ugyanannyi, 23 képviselője lett, mint a kisebbségi választásokon harmadik erővé vált Roma Polgári Tömörülésnek, amelynek elnöke, Makai István a jelenlegi FCÖ-t irányítja.