Tényleges életfogytiglant kért az ügyész a móri per vádlottjára

Vágólapra másolva!
Élete végéig maradjon börtönben a móri bankrablással vádolt Weiszdorn Róbert - ezt javasolta az ügyész az ügy csütörtöki tárgyalásán. A vádhatóság perbeszédében azt emelte ki, hogy egy példa nélküli bűntényben kell dönteni a bíróságnak, a védelem viszont azzal érvelt, hogy a vádlott egy "balek", akire egyetlen gyilkosság sem bizonyítható rá.
Vágólapra másolva!

Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést indítványozott az ügyész a móri bankrablással vádolt Weiszdorn Róbertre csütörtökön a Fővárosi Ítélőtáblán zajló perben. Az ügyész perbeszédében azt kérte a bíróságtól, hogy foglaljon állást - mint fogalmazott - "a magyar kriminalisztika történetében példa nélküli bűntényben". Hozzátette: amennyiben a bíróság nem találja indokoltnak a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést, akkor azt kéri, emeljék fel a feltételes szabadlábra bocsáthatóság első fokon megszabott 30 éves időtartamát.

A korábbi, elsőfokú ítélet szerint Weiszdorn volt az, aki segített a 2002-ben kirabolt móri bankfiók feltérképezésében, a rablás során pedig rálőtt a biztonsági őrre, majd - magát biztonsági őrnek kiadva - a pénzintézet ajtajához állt és elküldte az érkező ügyfeleket. A bankrablás során alig több mint 7 millió forintot zsákmányoltak a tettesek, a támadás viszont 8 halálos áldozatot követelt.

"Nem lehet elmenni amellett, hogy most tényleg olyan ember áll a bíróság előtt, aki valóban elkövette a bűncselekményt" - mondta az ügyész Kaiser Edére és Hajdú Lászlóra utalva, akiket korábban tévesen elítéltek a móri bankrablás miatt. "Nagy László nem mindennapi személy volt" - mondta Weiszdorn társáról, majd beszélt Nagy László naplójáról, illetve arról, hogyan képezte magát a férfi fegyverszakértőnek. (Nagy László a börtönben öngyilkosságot követett el, így csak Weiszdorn került a bíróság elé.) Az ügyész szerint az előre kiterveltség bizonyítható, mert a fegyverek, lövedékek számából arra lehet következtetni, hogy vádlott és társa készültek a lövöldözésre lövöldözni fognak.

A védő szerint a vádlott "balek" volt

Az ügyésszel ellentétben Weiszdorn Róbert védőügyvédje határozott idejű szabadságvesztés kiszabását indítványozta a tárgyaláson. "Világos, hogy a móri ügy nyolc áldozata miatt valakinek a lehető legszigorúbb büntetésben kell részesülnie, de ennek Nagy Lászlónak kellett volna lennie" - mondta Lichy József ügyvéd. A védő elismerte, hogy védence minden kétséget kizáróan jelen volt a móri bankrabláskor, de azzal érvelt, hogy ettől még nem társtettes. Szerinte a nyolc áldozat közül hét ember életét nem védence oltotta ki, az általa meglőtt biztonsági őrre pedig közvetlenül utána szinte azonnal Nagy László is rálőtt. Így Lichy szerint nem bizonyított egyértelműen, hogy a vádlott adta le a halálos lövést, emberölés nem lehet rábizonyítani, csak annak kísérletét.

Az ügyvéd beszélt arról is, hogy Nagy László fenyegette Weiszdorn Róbertet és családját, ezért a vádlott félt tőle. Lichy József "jellemgyengének" nevezte védencét, amiért az nem tudatosította Nagy Lászlóban, hogy nem akar részt venni a bűncselekményben, és hagyta, hogy Nagy László ráerőltesse az akaratát. Utalt arra, hogy Weiszdornt több tanú is "baleknek" nevezte,és Nagy valószínűleg csak "terelőemberként használta fel".

Lichy József azt kérte, hogy a bíróság nagyobb súlyban vegye figyelembe a az enyhítő körülményeket, és csak fegyveresen elkövetett, jelentős értékre elkövetett rablás, továbbá életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondja ki bűnösnek védencét. A perben új határnapot tűzött ki a bíróság, a korábbi tervekkel ellentétben nem csütörtökön, hanem december 9-én hirdeti ki ítéletét a Fővárosi Ítélőtábla, miután Weiszdorn Róbert az utolsó szó jogán felszólal.

A 2002 májusában végrehajtott rablásban nyolc ember halt meg a bankfiókban, az ügyről szóló összes cikkünket megtalálja itt.