Pintér dacol a fiatalok elzárását kritizáló ombudsmannal

Vágólapra másolva!
Nem kíván enyhíteni a 18 év alattiak elzárását is lehetővé tévő szabályokon a Belügyminisztérium, amely közleményben reagált Szabó Máté ombudsman kritikáira. Szabó szerint súlyos károkat okozhat a gyerekeknek ez a büntetési mód, a minisztérium szerint viszont az a cél, hogy "ennél a korosztálynál se váljon szokássá a lopás".
Vágólapra másolva!

"A fiatalkorúaknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy lopni nem szabad, a lopás bűn" - így reagált a Belügyminisztérium (BM) az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté vasárnapi közleményére, amely kritizálta azt, hogy az új szabályozás értelmében 18 év alattiakat is lehet elzárással büntetni.

"Senki nem bújhat a fiatalkorúsága mögé. A jogszabály-szigorítás így egyfajta preventív célzattal is született. A cél az, hogy ennél a korosztálynál se váljon szokássá a lopás, hogy tisztában legyenek a tetteik következményeivel" - fogalmaz a BM által hétfőn kiadott közlemény.

Szabó azzal érvelt, hogy a fiatalkorúak szabálysértési őrizetbe vételének és elzárásának törvényben biztosított lehetősége aránytalanul és szükségtelenül korlátozza a fiatalkorúak személyi szabadsághoz és személyes biztonsághoz való jogát. Az ombudsman közleményének előzménye az volt, hogy a rendőrök előállítottak három 15 éves lányt, miután azok megpróbáltak ellopni néhány bizsut egy budapesti boltból. A lányok állítólag fogadásból akarták ellopni az árukat, és amikor a biztonsági őr észrevette őket, visszaadták azokat.

A három diákot a rendőrség ugyanakkor az augusztusban hatályba lépett új szabály értelmében előállította és másfél napig őrizetben tartotta - olvasható az ombudsman vasárnapi közleményében, amely szerint a lányok kihallgatása, megbilincselése, fogdába kísérése, az ott töltött két hideg éjszaka "negatív pszichés hatást is gyakorolt a három fiatalkorúra", egyiküket kórházba is kellett szállítani, és a rendőrség nem gondoskodott a fiatalkorúak időjárásnak megfelelő ruházatáról sem.

Szabó azt javasolta Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy fontolja meg a szabálysértésekről szóló törvény olyan módosításának kezdeményezését, amely - figyelemmel a büntetőjogban is alkalmazott korhatár-meghatározásra - minden 18 év alatti fiatalt gyermeknek tekint. A biztos azt is javasolja, hogy szüntessék meg annak a lehetőségét, hogy elrendelhessék a 18 év alatti fiatalok szabálysértési őrizetbe vételét és elzárását.

A Belügyminisztérium ugyanakkor a hétfőn kiadott közlemény szerint nem tervezi a szabályok enyhítését. "Az intézkedések azért születtek, mert az országban felborult a rend, kis falvak sokaságában szűnt meg a békés életmód lehetősége" - fogalmaz a minisztérium, amely szerint a "jelenlegi magyar szabályozás (azaz, hogy 14 év a büntethetőség alsó korhatára) az ENSZ Gyermekjogi Egyezményével is teljes összhangban van, azaz garantálja az Egyezményben foglalt követelmények maradéktalan érvényesülését".