Gyurcsány: Despotikus a Fidesz alkotmánytervezete

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc szerint az új alkotmánykoncepció az állam túlhatalmát építi, és szembemegy a népszuverenitás elvével. A volt miniszterelnök a Táncsics Alapítvány által szervezett konferencián azt mondta, meg kell próbálni kikényszeríteni az érdemi vitát az új alkotmányról és elérni, hogy a kérdésben népszavazást tartsanak.
Vágólapra másolva!

Alapvető szemléletbeli és elvi problémái vannak a készülő alkotmánnyal Gyurcsány Ferencnek. A volt miniszterelnök a Táncsics Alapítvány által rendezett konferencián azt mondta: "a Fidesz új alkotmánytervezete despotikus, rendies, keleties irányú, amelyben történelmi önigazolási szándékkal Magyarország büszkeségében, illetve önmagában megfogyatkozó nemzet arcát mutatja". Gyurcsány szerint az új alkotmány legfeljebb a Fideszé lehet, a nemzeté és a köztársaságé soha.

A szocialista politikus szerint a Fidesz szembefordul a jelenlegi nyugatos, polgári, köztársaságpárti alkotmányos értékrenddel, az alkotmány új koncepciója az állam túlhatalmát építi. Gyurcsány szerint meg kell próbálni kikényszeríteni az érdemi vitát az új alkotmányról és elérni, hogy erről népszavazást tartsanak.

A Fidesz-frakció közleményben jelezte, hogy nem érdemes foglalkozni Gyurcsány Ferenc alkotmánykoncepcióhoz érkezett felvetéseivel.