Elmaradt az iszapkatasztrófát vizsgáló bizottság alakuló ülése

Vágólapra másolva!
Határozatképtelen lett volna a kolontári iszapkatasztrófát vizsgáló parlamenti bizottság, ezért elhalasztották a szerdai alakulóülést. A bizottság jobbikos elnöke szerint több képviselő nem ért rá a megadott időpontban, az egyik Fidesz által delegált tag szerint azonban az elnök nem egyeztetett megfelelően. A bizottságnak elsősorban a politikai felelősség megállapítása lesz a célja.
Vágólapra másolva!

Elmaradt a kolontári iszapkatasztrófa felelőseit kereső vizsgálóbizottság szerdára tervezett alakuló ülése. Az ülés az [origo]-nak nyilatkozó vizsgálóbizottsági elnök, a Jobbik által delegált Kepli Lajos szerint azért maradt el, mert határozatképtelenek lettek volna. "Több képviselő is jelezte, hogy nem ér rá, például az összes kormánypárti tag hiányzott volna" - mondta Kepli.

"Semmiféle egyeztetés nem volt" - mondta az [origo]-nak Gyopáros Alpár, a vizsgálóbizottság egyik Fidesz által delegált tagja. "Azután, hogy felkaroltunk egy ilyen ellenzéki kezdeményezést, elvártam volna, hogy az elnök egyeztessen az időpontról" - mondta Gyopáros. A vizsgálóbizottság felállítását a Jobbik kezdeményezte, viszont a Fidesz is támogatta. Gyopáros szerint ő például nem hiányzott volna, viszont a három szintén a Fidesz által delegált képviselőtársa közül szerinte kettőnek már előre lekötött, önkormányzati elfoglaltsága volt, és ezért valóban értelmetlen lett volna megtartani az ülést. "Csak néhány nappal az ülés előtt tudtuk meg az időpontot, én magam a Parlament honlapjáról értesültem róla" - mondta Gyopáros, és hozzátette, hogy az új időpontról már egyeztetett velük a bizottsági elnök

Az alakuló ülést jövő hét kedden fogják megtartani, és Kepli szerint szó lesz majd arról is, hogy a bizottság kiket szeretne majd meghallgatni az iszapkatasztrófával kapcsolatban. "A főszereplőket fogjuk behívni, nem a statisztákat" - mondta Kepli és hozzátette, hogy mindenkit meghallgatnak, akinek a neve a közelmúltban szóba került a katasztrófa kapcsán.

Gyurcsány Ferenchez köthető vállalatokat is vizsgálni fognak

A bizottságba minden parlamenti párt két tagot delegálhat. "A Kolontár melletti vörösiszap-tározó átszakadása miatt bekövetkezett katasztrófáért viselt felelősség feltárásával és a hasonló katasztrófák jövőbeni megakadályozásához szükséges feladatok meghatározásával foglalkozó országgyűlési vizsgálóbizottság" néven elnevezett bizottságnak elsősorban a politikai felelősség megállapítása lesz a célja.

A vizsgálóbizottság felállítását Kepli Lajos kezdeményezte, ő lett a vizsgálóbizottság elnöke is, az alelnöke pedig Gőgös Zoltán, az MSZP képviselője. A bizottság megalakulását elrendelő határozat szerint a vizsgálat tárgya többek között az lesz, hogy milyen mulasztások vezettek a Kolontár melletti vörösiszap-tározó gátjának átszakadásához, illetve hogy "milyen felelősség terheli ez ügyben az előző ciklus kormányzatához, konkrétan Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnökhöz köthető érintett vállalatokat". A bizottság azt is vizsgálni fogja, hogy hol találhatók még az országban környezetre veszélyes technológiát alkalmazó ipari létesítmények, és ezek milyen állapotban vannak.

A Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja október 4-én szakadt át, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak, és százhúszan megsérültek.