Magyar Nemzet: NATO-katonák pénzét sikkaszthatták el

Vágólapra másolva!
NATO-katonáknak járó forrásokat csapolhatott meg az a két honvédségi tiszthelyettes, akik ellen feljelentést tett a Honvédelmi Minisztérium - értesült a Magyar Nemzet. A két feljelentett a nyomozás érdekei miatt egyelőre a honvédség állományában maradhat.
Vágólapra másolva!

Több tízmilliós visszaélés miatt nyomoz a katonai ügyészség a honvédségnél - írja a Magyar Nemzet szombati száma. A lap értesülései szerint a NATO-katonák ellátásáért felelős csoportnál történtek a visszaélések. Sikkasztás gyanúja is felmerült, külföldön szolgáló magyar NATO-katonák forrásait csapolhatták meg ismeretlenek - teszi hozzá a napilap.

A Magyar Nemzet a Honvédelmi Minisztérium (HM) Fejlesztési és Logisztikai Ügynökségének Nemzetközi és Szolgáltatási Igazgatóságát emeli ki, a támogató csoportok is alá tartoznak. A HM egyelőre annyit közölt, hogy ügynöksége feljelentést tett S. I. és F. M. tiszthelyettesek ellen a Budapesti Katonai Ügyészségen. A HM-nél azt mondták, a minisztérium fegyelmi eljárást kezdeményezhet vagy feljelentést tehet a katonai ügyészségen, ez a két eset lehetséges az ügyben - tették hozzá.

A feljelentést azzal indokolta a minisztérium, hogy "az eset valószínűsíthető súlyossága túlnyúlik egy fegyelmi eljárás keretein". A két feljelentett egyelőre a honvédség állományában marad a Magyar Nemzet szerint, mivel csak így tud vizsgálódni ügyükben a katonai ügyészség. A lap szerint azonban előfordult már, hogy méltatlansági eljárással elbocsátottak katonákat - még a bírósági döntés előtt.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy az egyik gyanúsított a feljelentés után egy ideig még ugyanabban a beosztásban doglozott, amelyben a feltételezett bűncselekményt elkövethette.